Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρευστότητα ρεκόρ, 157,2 δισ. δολάρια για τη Berkshire

Βάλσαμο τα υψηλά επιτόκια για τα μετρητά της εταιρείας του Warren Buffett, πονοκέφαλος το ότι δεν βρίσκει ελκυστικές επενδύσεις για να τα χρησιμοποιήσει.

Ρευστότητα ρεκόρ, 157,2 δισ. δολάρια για τη Berkshire

Τα διαθέσιμα της Berkshire Hathaway Inc. σημείωσαν νέο ρεκόρ καθώς έφτασαν στα 157,2 δισεκατομμύρια δολάρια, ενισχυμένα τόσο από τα αυξημένα επιτόκια, όσο και από την έλλειψη ουσιαστικών συμφωνιών στις οποίες ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Warren Buffett θα μπορούσε να βάλει τα χρήματά του να «δουλέψουν».

Τα διαθέσιμα- τα οποία η Berkshire έχει σταθμεύσει σε μεγάλο βαθμό σε βραχυπρόθεσμα ομόλογα - έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από το τρίτο τρίμηνο του 2021, ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία με έδρα την Ομάχα της Νεμπράσκα. Ο όμιλος ανέφερε επίσης λειτουργικά κέρδη 10,76 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ένα άλμα σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καθώς επωφελήθηκε από την επίδραση των αυξημένων επιτοκίων στα διαθέσιμα.

Η εταιρεία εξακολουθεί να δυσκολεύεται να βρει μεγάλες συμφωνίες, όπως αυτές που δημιούργησαν τη φήμη του Buffett, αφήνοντάς τον με περισσότερα μετρητά, σημειώνει το Bloomberg. Μετά την πανδημία εξαγόρασε μετοχές της Occidental Petroleum Corp. και έκλεισε συμφωνία 11,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά της Alleghany Corp. Ο Buffett έχει επίσης στηριχτεί σε μεγάλο βαθμό στις επαναγορές μετοχών εν μέσω της έλλειψης ελκυστικών εναλλακτικών λύσεων, λέγοντας ότι το μέτρο ωφελεί τους μετόχους.

Η ξηρασία σε ότι αφορά τις συμφωνίες δεν μείωσε τον ενθουσιασμό των επενδυτών για την εταιρεία. Οι μετοχές της Κατηγορίας Β έφτασαν σε ρεκόρ τον Σεπτέμβριο, καθώς οι επενδυτές επέλεξαν το διαφοροποιημένο φάσμα των δραστηριοτήτων της ως αντιστάθμισμα έναντι της επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών. Και ενώ οι μετοχές υποχώρησαν έκτοτε εξακολουθούν να γράφουν κέρδη 14% τη φετινή χρονιά.

Η εταιρεία διέθεσε 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια για εξαγορές στο τρίμηνο, ανεβάζοντας το σύνολο για τους πρώτους εννέα μήνες του έτους σε περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η εταιρεία δραστηριοποιείται και επενδύει σε όλες τις γωνιές της αμερικανικής οικονομίας, κατέχοντας θέσεις σε επιχειρήσεις όπως οι Geico, BNSF, Dairy Queen και See's Candies. Η Berkshire ανακοίνωσε ότι οι ασφαλιστικές που ελέγχει παρουσίασαν κέρδη 2,42 δισεκατομμυρίων δολαρίων έναντι ζημιών την προηγούμενη περίοδο, όταν ο ασφαλιστικός κλάδος πλήττονταν από καταστροφές.

Η Geico, η οποία αντιμετώπιζε ζημία καθ' όλη τη διάρκεια του 2022, σημείωσε επίσης κέρδη σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο, καθώς περιόρισε τα διαφημιστικά έξοδα κατά 54%. Ωστόσο, τα κέρδη της BNSF, στις σιδηροδρομικές δραστηριότητες, μειώθηκαν κατά 15% εν μέσω χαμηλότερου όγκου εμπορευμάτων και υψηλότερου λειτουργικού κόστους (εξαιρουμένων των καυσίμων).

Η Berkshire σημείωσε ισχυρότερα λειτουργικά κέρδη παρά το γεγονός ότι ο Buffett προειδοποίησε στην ετήσια συνεδρίασή της στην Ομάχα τον Μάιο ότι τα κέρδη στην πλειονότητα των λειτουργικών μονάδων της θα μπορούσαν να μειωθούν φέτος καθώς μια «απίστευτη περίοδος» για την οικονομία των ΗΠΑ πλησιάζει στο τέλος. Ωστόσο, ο επιθετικός ρυθμός αύξησης των επιτοκίων της Federal Reserve βοήθησε την εταιρεία να αποκομίσει μεγαλύτερη απόδοση από τα μετρητά της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v