Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απαγορεύει το short selling μετοχών η Νότια Κορέα

Το trading με δανεισμένες μετοχές θα απαγορευτεί για μετοχές του δείκτη Kospi 200 και του Kosdaq 150 Index έως τις 30 Ιουνίου. Απειλείται η προσπάθεια να μεταπέσει σε «αναπτυγμένη αγορά».

Απαγορεύει το short selling μετοχών η Νότια Κορέα

Η Νότια Κορέα θα απαγορεύσει το short selling μετοχών από τη Δευτέρα έως τον Ιούνιο του 2024 για να επιτρέψει στις ρυθμιστικές αρχές να βελτιώσουν «ενεργά» τους κανόνες και τα συστήματα, ανακοίνωσε η Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της χώρας.

Το trading με δανεισμένες μετοχές θα απαγορευτεί για μετοχές του δείκτη Kospi 200 και του Kosdaq 150 Index έως τις 30 Ιουνίου, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή.

Η Νότια Κορέα άρχισε να επιτρέπει τις ανοικτές πωλήσεις μετοχών στους δύο δείκτες τον Μάιο του 2021, διατηρώντας παράλληλα σε ισχύ μια απαγόρευση που επέβαλε κατά την πανδημία για περισσότερες από 2.000 μετοχές. Η επαναφορά της πλήρους απαγόρευσης θα μπορούσε να εμποδίσει τις προσπάθειες της χώρας για αναβάθμιση. 

«Η απαγόρευση του short selling θα θέσει περαιτέρω σε κίνδυνο τις πιθανότητες της Κορέας να μεταβεί από Αναδυόμενη σε Αναπτυγμένη Αγορά», δήλωσε αναλυτής. «Αναμένετε να σχηματιστούν φούσκες σε σημεία της αγοράς που επιλέγουν ιδιώτες επενδυτές καθώς το short selling δεν λειτουργεί πλέον ως φρένο στις παράλογες αποτιμήσεις».

Η ανακοίνωση της ρυθμιστικής αρχής έρχεται πριν από τις γενικές βουλευτικές εκλογές. Ορισμένοι νομοθέτες του κυβερνώντος κόμματος προέτρεψαν την κυβέρνηση να τερματίσει προσωρινά το short selling μετοχών ως απάντηση στα αιτήματα των μικρών επενδυτών που έχουν διοργανώσει διαμαρτυρίες κατά της πρακτικής αυτής.

Οι επενδυτές λένε ότι το short selling οδηγεί σε αθέμιτα πλεονεκτήματα υπέρ ξένων και θεσμικών επενδυτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v