Πράσινο φως από την Telecom Italia για πώληση του σταθερού δικτύου στην KKR

Πρώτος όμιλος τηλεπικοινωνιών σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα που χωρίζει τους δρόμους του με το σταθερό δίκτυό του. Το τίμημα των 18,8 δισ. ευρώ της πώλησης, συμπεριλαμβανομένου του χρέους, θα μπορούσε να φτάσει τα 22 δισ., εάν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις.

Πράσινο φως από την Telecom Italia για πώληση του σταθερού δικτύου στην KKR

Η Telecom Italia ενέκρινε την Κυριακή την πώληση του σταθερού δικτύου της έναντι 19 δισ. ευρώ στην αμερικανική εταιρεία private equity KKR, αποτελώντας τον πρώτο όμιλο τηλεπικοινωνιών σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα που χωρίζει τους δρόμους του με το σταθερό δίκτυο του.

Οπως σημειώνει το Bloomberg, το ντιλ έχει τη στήριξη της κυβέρνησης της Τζόρτζιας Μελόνι, καθώς η Ιταλία εργάζεται για να γεφυρώσει το ψηφιακό της χάσμα με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση. Η απόφαση ελήφθη παρά την αντίθεση από τον μεγαλύτερο μέτοχο της, τη Vivendi, η οποία αναζητούσε υψηλότερο τίμημα.

Η πώληση αποτελεί βασικό στοιχείο των σχεδίων του Διευθύνοντος Συμβούλου, Pietro Labriola, να αναζωογονήσει το φορτωμένο με χρέη, παλιό μονοπώλιο τηλεφωνίας, το οποίο δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά τις επενδύσεις που χρειάζεται το γερασμένο δίκτυο του.

Το διοικητικό συμβούλιο ξεκίνησε την εξέταση της προσφοράς της KKR την Παρασκευή και παρέτεινε τη συνεδρίαση μέχρι την Κυριακή, όταν ενέκρινε την πώληση με 11 υπέρ και τρεις κατά.

Το τίμημα των 18,8 δισ.. ευρώ της πώλησης, συμπεριλαμβανομένου του χρέους, θα μπορούσε να φτάσει τα 22 δισ. ευρώ εάν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, ανέφερε η Telecom Italia.

Η KKR αποτίμησε το δίκτυο στα 18,8 δισ. ευρώ, αλλά η συνολική αξία της συμφωνίας φτάνει τα 22 δισ. με βάση το τι μπορεί να κερδίσει εάν το δίκτυο συγχωνευθεί με αυτό της μικρής ανταγωνιστικής Open Fiber. Η συμφωνία, την οποία η Telecom αναμένει να κλείσει μέχρι το καλοκαίρι του 2024, θα επιτρέψει στην εταιρεία να μειώσει το χρέος της κατά 14 δισ. ευρώ, ανέφερε.

Το διοικητικό συμβούλιο δεν ενέκρινε την προσφορά της KKR για τη μονάδα υποβρύχιων καλωδίων Sparkle της Telecom και παρέτεινε έως τις 5 Δεκεμβρίου μια προθεσμία για να επαληθεύσει τη δυνατότητα για υψηλότερη προσφορά. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v