Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεσανατολικό: Η ΕΕ χορηγεί βοήθεια €902 εκατ. στην Ιορδανία

Στις Βρυξέλλες ο βασιλιάς Αμπντάλα Β', συζήτησε με την πρόεδρο της Κομισιόν Φον ντερ Λάιεν τα τεκταινόμενα στη Γάζα. Ανάγκη να μη διαχυθεί η σύγκρουση. Η Ιορδανία φοβάται μαζική έξοδο εκτοπισμένων Παλαιστινίων προς το έδαφός της.

Μεσανατολικό: Η ΕΕ χορηγεί βοήθεια €902 εκατ. στην Ιορδανία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι χορηγεί βοήθεια άνω των 900 εκατ. ευρώ στην Ιορδανία, η οποία φοβάται τις συνέπειες του πολέμου που μαίνεται εδώ και έναν μήνα μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής Χαμάς.

Η ανακοίνωση έγινε στο τέλος της συνάντησης μεταξύ της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του βασιλιά Αμπντάλα Β' στις Βρυξέλλες. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τα ισραηλινά αντίποινα κατά της Χαμάς, που προκάλεσαν, σύμφωνα με το παλαιστινιακό κίνημα το οποίο έχει την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας, τον θάνατο περισσότερων από 10.000 ανθρώπων, εκ των οποίων χιλιάδες παιδιά.

Η Ιορδανία, γειτονική χώρα του Ισραήλ που έχει δεχτεί ήδη εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους, φοβάται μια νέα μαζική έξοδο προς το έδαφός της.

«Επανέλαβα την αντίθεσή μου σε οποιονδήποτε αναγκαστικό εκτοπισμό Παλαιστινίων από τη Γάζα και την υποστήριξή μου σε μια λύση δύο κρατών», ενός ισραηλινού και ενός παλαιστινιακού, δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε μήνυμά της στην πλατφόρμα X.

 

Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν επίσης στην ανάγκη να αποφευχθεί οποιαδήποτε διάχυση της σύγκρουσης στην περιοχή, σύμφωνα με ανακοίνωση που διευκρινίζει ότι η ευρωπαϊκή βοήθεια των 902 εκατ. ευρώ θα μοιραστεί μεταξύ δωρεών και δανείων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Το μεγαλύτερο μέρος του χρηματοδοτικού πακέτου θα δοθεί για τη βελτίωση του δικτύου ύδρευσης στο Χασεμιτικό Βασίλειο και σε έργα για την εκπαίδευση και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας. Αποτελεί συνέχεια της αύξησης της ευρωπαϊκής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους, που ανέρχεται σε 100 εκατομμύρια ευρώ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v