ΔΝΤ: Εγκρίθηκε πρόταση αύξησης κατά 50% των πόρων που συνεισφέρουν τα μέλη του

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου προτείνει η αύξηση να κατανεμηθεί στα μέλη κατά αναλογία των υφιστάμενων ποσοστώσεων τους.

ΔΝΤ: Εγκρίθηκε πρόταση αύξησης κατά 50% των πόρων που συνεισφέρουν τα μέλη του

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε την Τρίτη ότι το Eκτελεστικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόταση για αύξηση κατά 50% των πόρων που συνεισφέρουν τα κράτη μέλη του, κατά αναλογία των υφιστάμενων ποσοστώσεών τους στο μετοχικό κεφάλαιο του Ταμείου.

Η πρόταση ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό σχέδιο που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ το οποίο ενισχύει τους πόρους δανεισμού του ΔΝΤ, αλλά καθυστερεί την αύξηση των ποσοστών της Κίνας, της Ινδίας, της Βραζιλίας και άλλων ταχέως αναπτυσσόμενων αναδυόμενων χωρών. 

Ωστόσο, το ΔΝΤ τόνισε ότι το συμβούλιο ζήτησε την επιτάχυνση του χρονοδιαγράμματος για την αναδιάρθρωση των ποσοστώσεων των κρατών μελών του Ταμείου έως τον Ιούνιο του 2025.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το ΔΝΤ ανέφερε ότι η αύξηση των πόρων που συνεισφέρουν τα κράτη μέλη κατά 50%, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 314 δισ. δολάρια, δεν θα αυξήσει τη συνολική χρηματοδοτική του ικανότητα, η οποία ανέρχεται σε περίπου 1 τρισ. δολάρια, αλλά θα αλλάξει τη σύνθεσή της, αυξάνοντας το μερίδιο που προέρχεται από μόνιμους πόρους. 

«Η ολοκλήρωση της 16ης αναθεώρησης με αύξηση των ποσοστώσεων θα συμβάλει στη διατήρηση ενός ισχυρού, βασισμένου στις ποσοστώσεις και με επαρκείς πόρους ΔΝΤ στο κέντρο του παγκόσμιου δικτύου χρηματοοικονομικής ασφάλειας. Ένα ΔΝΤ με επαρκείς πόρους είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την ανταπόκριση στις πιθανές ανάγκες των μελών σε έναν αβέβαιο και επιρρεπή σε κρίσεις κόσμο», δήλωσε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, μετά την απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v