Yπόγειες διαπραγματεύσεις για κατάπαυση πυρός και απελευθέρωση ομήρων

Ισραηλινές επιχειρήσεις στην καρδιά της Γάζας, μεγάλη έξοδος αμάχων. Η Χαμάς έχασε τον έλεγχο στον Βορρά, λένε οι IDF. Οι κόκκινες γραμμές Μπλίνκεν για την επόμενη μέρα. Διαπραγματεύσεις για ομήρους. Απορρίπτει κατάπαυση πυρός ο Νετανιάχου.

Yπόγειες διαπραγματεύσεις για κατάπαυση πυρός και απελευθέρωση ομήρων

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) περικυκλώνουν την πόλη της Γάζας και επιχειρούν στο εσωτερικό της. Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα την Τρίτη, ο Νετανιάχου είπε ότι δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός πριν απελευθερωθούν οι όμηροι και κάλεσε τους κατοίκους της Γάζας να μετακινηθούν νότια, «γιατί το Ισραήλ δεν θα σταματήσει».

Το Al Jazeera μεταδίδει πληροφορίες για τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς από μια ακόμα ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη βόρεια Γάζα, σε σπίτι στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια, ενώ υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς μετά από ισραηλινό χτύπημα στην περιοχή του Ανοικτού Πανεπιστημίου αλ-Κουντς, δυτικά της Γάζας.

Δεκαεννέα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του ελεγχόμενου από τη Χαμάς παλαιστινιακού θύλακα. 

Ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν τα ξημερώματα της Τετάρτης εκ νέου τον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα αρκετούς νεκρούς και τραυματίες, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του Al Jazeera, οι ισραηλινές δυνάμεις έκαναν επιδρομή νωρίς το πρωί της Τετάρτης στην κατεχόμενη πόλη Άκαμπα της Δυτικής Όχθης, ενώ βίντεο του Al Jazeera Arabic έδειχνε μια ισραηλινή μπουλντόζα να δέχεται πυρά καθώς διέσχιζε ένα στενό δρόμο στη γειτονιά Kafr Saba στην πόλη Qalqilya.

Στα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας, στο κιμπούτς Κισουφίμ, νωρίτερα ήχησαν σειρήνες προειδοποίησης ρουκετών.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις βομβαρδίζουν ακατάπαυστα τον παλαιστινιακό θύλακα της Λωρίδας της Γάζας και εντείνουν τις χερσαίες επιχειρήσεις τους σε αντίποινα για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου με πάνω από 1.400 νεκρούς στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους αμάχους που σκοτώθηκαν αυθημερόν, κατά τις αρχές. Περισσότεροι από 10.000 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους επίσης άμαχοι, έχουν σκοτωθεί και άλλοι 20.000 και πλέον έχουν τραυματιστεί στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς.

Η Χαμάς έχει χάσει τον έλεγχο της βόρειας Λωρίδας της Γάζας, καθώς χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής μετακινήθηκαν προς τα νότια, δήλωσε ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων Ντάνιελ Χαγκάρι.

«Είδαμε 50.000 Γαζαίους να μετακινούνται από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας προς τα νότια. Μετακινούνται επειδή καταλαβαίνουν ότι η Χαμάς έχασε τον έλεγχο στον βορρά», είπε ο Χαγκάρι, κατά την ενημέρωση που έκανε και η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση. «Η Χαμάς έχασε τον έλεγχο και συνεχίζει να χάνει τον έλεγχο στον βορρά», επέμεινε.

Ο Χαγάρι επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να υπάρχει κατάπαυση του πυρός, όμως το Ισραήλ εφαρμόζει ανθρωπιστικές παύσεις σε συγκεκριμένες ώρες ώστε να μπορέσουν οι κάτοικοι να μετεγκατασταθούν στα νότια.

Διαπραγματεύσεις για τους ομήρους 

Το Κατάρ μεσολαβεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για την πιθανή απελευθέρωση 10-15 ομήρων που κρατούνται στη Γάζα με αντάλλαγμα μια σύντομη εκεχειρία, δήλωσε στο AFP την Τετάρτη πηγή που έχει ενημερωθεί για τις συνομιλίες.

“Διαπραγματεύσεις υπό τη διαμεσολάβηση των Καταριανών σε συντονισμό με τις ΗΠΑ βρίσκονται σε εξέλιξη για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση 10-15 ομήρων με αντάλλαγμα μια εκεχειρία μίας έως δύο ημερών“, δήλωσε η ενημερωμένη πηγή, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας των συνομιλιών.

Το Κατάρ έχει εμπλακεί σε έντονη διπλωματία για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση όσων κρατούνται από τη Χαμάς, διαπραγματευόμενο την παράδοση τεσσάρων ομήρων – δύο Ισραηλινών και δύο Αμερικανών – τις τελευταίες εβδομάδες.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της αιγυπτιακής εφημερίδας Al-Akhbar το Κάιρο είναι κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για μια ανθρωπιστική κατάπαυση πυρός η οποία θα περιλαμβάνει την ανταλλαγή φυλακισμένων Παλαιστινίων και ομήρων που κρατάει η Χαμάς. 

Νετανιάχου: Οχι  σε κατάπαυση πυρός χωρίς απελευθέρωση ομήρων

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε σήμερα εκ νέου οποιαδήποτε κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας χωρίς την απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς, εν μέσω αναφορών περί μεσολάβησης του Κατάρ για ανθρωπιστική εκεχειρία.

«Θα ήθελα να απορρίψω κάθε λογής μάταιες φήμες που μαθαίνουμε από διάφορες πλευρές, επαναλαμβάνοντας ξεκάθαρα το εξής: δεν πρόκειται να υπάρξει κατάπαυση πυρός χωρίς την απελευθέρωση των ομήρων μας. Όλα τα άλλα είναι μάταια», είπε ο Νετανιάχου σε συνάντησή του με εκπροσώπους εποίκων της Δυτικής Όχθης.

Παράλληλα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός προειδοποίησε πως δεν θα γίνει ανεκτή η βία από εποίκους στη Δυτική Όχθη. Υπογραμμίζοντας ότι η πλειονότητα των εποίκων είναι νομοταγείς πολίτες, «μια χούφτα εξτρεμιστές (…) παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους» και «προκαλούν τεράστια ζημιά στο κράτος του Ισραήλ», δήλωσε.

Από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου, έχουν σημειωθεί αρκετές επιθέσεις εποίκων κατά Παλαιστινίων σε διάφορα σημεία της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Κατά της επιβολής «νέας κατοχής» στη Λωρίδα της Γάζας οι ΗΠΑ

Η Ουάσιγκτον τόνισε χθες πως θα εναντιωνόταν σε νέα μακρόχρονη κατοχή της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ, την επομένη της δήλωσης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου πως η χώρα του θα αναλάβει «τη συνολική ευθύνη για την ασφάλεια» στον θύλακο αφού τερματιστεί ο πόλεμος που κήρυξε στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

«Κατά την άποψή μας, οι Παλαιστίνιοι πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της λήψης αυτών των αποφάσεων, η Γάζα είναι παλαιστινιακό έδαφος και θα παραμείνει παλαιστινιακό έδαφος», δήλωσε χθες Τρίτη κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Βεντάντ Πατέλ, εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας.

«Γενικά μιλώντας, δεν υποστηρίζουμε την επιβολή νέας κατοχής της (Λωρίδας της) Γάζας, ούτε το Ισραήλ» την επιδιώκει, συνέχισε.

Το Ισραήλ απέσυρε με μονομερή απόφαση το 2005 τους στρατιώτες του και τους εποίκους από τη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από 38 χρόνια κατοχής.

Οι ισραηλινές αρχές ωστόσο έχουν επιβάλει αυστηρό χερσαίο, αεροπορικό και θαλάσσιο αποκλεισμό της Γάζας, αφότου πήρε την εξουσία η Χαμάς εκεί, το 2007.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναγνωρίζει μολαταύτα ότι «είναι αδύνατη η επιστροφή στο status quo» πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από μαχητές του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο ισραηλινό έδαφος, την πιο πολύνεκρη από καταβολής του κράτους του Ισραήλ το 1948, πάντα κατά τον κ. Πατέλ.

«Το Ισραήλ και η περιοχή πρέπει να έχουν ασφάλεια και η Γάζα δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι πλέον βάση από την οποία θα εξαπολύονται επιθέσεις εναντίον των πολιτών του Ισραήλ ή οποιουδήποτε άλλου», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο κ. Νετανιάχου είπε προχθές Δευτέρα πως η χώρα του θα αναλάβει «επ’ αόριστον» τη «γενική ευθύνη για την ασφάλεια» στη Λωρίδα της Γάζας μετά τον πόλεμο, για να εμποδιστεί, κατ’ αυτόν, κάθε επιστροφή της Χαμάς.

Ισραήλ: Δεν μιλάμε για κατοχή

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου «δεν μίλησε για κατοχή της Γάζας» μετά τον πόλεμο με τη Χαμάς, δήλωσε ο Ρον Ντέρμερ, Ισραηλινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων, σε συνέντευξη που έδωσε χθες, Τρίτη, το βράδυ, στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC.

«Αποσυρθήκαμε πλήρως από τη Γάζα πριν από 17 χρόνια και πήραμε πίσω ένα τρομοκρατικό κράτος. Δεν μπορούμε να το επαναλάβουμε αυτό, είναι προφανές. Μόλις η Χαμάς δεν θα είναι πια στην εξουσία και μετά τη διάλυση της υποδομής της, το Ισραήλ θα πρέπει να έχει τη γενική ευθύνη για την ασφάλεια επ' αόριστον», δήλωσε ο Ντέρμερ, ο οποίος συμμετέχει ως παρατηρητής στο ισραηλινό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο.

Ερωτηθείς για το πώς θα οργανωθεί αυτή η ευθύνη, ο Ντέρμερ παραδέχθηκε πως το θέμα παραμένει ανοιχτό, όμως υποστήριξε πως «δεν θα πρόκειται για μια κατοχή».

Οι δηλώσεις αυτού του πρώην πρεσβευτή του Ισραήλ στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο οποίος πρόσκειται στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, γίνονται αφού η Ουάσιγκτον δήλωσε πως αντιτίθεται σε μια νέα μακροπρόθεσμη κατοχή της Γάζας από το Ισραήλ.

Μπλίνκεν: Οχι σε κατάπαυση πυρός

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κλιμάκωσε την ρητορική του ενάντια σε μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση των G-7 δήλωσε ότι «όσοι ζητούν άμεση κατάπαυση του πυρός έχουν την υποχρέωση να εξηγήσουν πώς θα αντιμετωπιστεί το απαράδεκτο αποτέλεσμα που πιθανόν θα έφερνε».

Πολλά από τα αραβικά κράτη έχουν ζητήσει κατάπαυση πυρός – βάζοντας τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στη G7 σε αντιπαράθεση με περιφερειακούς συμμάχους τους, σχολιάζει το CNN.

Οι δηλώσεις Μπλίνκεν που έγιναν από το Τόκιο προχωρούν περισσότερο απ' ότι προηγούμενες τοποθετήσεις του. Έχει πει επανειλημμένα ότι οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν μια κατάπαυση του πυρός, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια επ' αόριστον διακοπή των μαχών θα επέτρεπε στη Χαμάς να ανασυνταχθεί και να επιτεθεί ξανά στο Ισραήλ, αλλά δεν επιτέθηκε ρητά σε αυτούς που την υποστηρίζουν.

Ο Μπλίνκεν τόνισε ότι η Χαμάς έχει ορκιστεί να επαναλάβει την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου «ξανά και ξανά και ξανά».

«Το Ισραήλ μάς έχει πει επανειλημμένα ότι δεν υπάρχει επιστροφή στην προ επίθεσης κατάσταση, συμφωνούμε πλήρως», δήλωσε.

Ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης έκανε λόγω για πέντε προϋποθέσεις για την επίτευξη μακροχρόνιας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. «Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι οι βασικές προϋποθέσεις πρέπει να περιλαμβάνουν: όχι βίαιο εκτοπισμό Παλαιστινίων από τη Γάζα, όχι τώρα, όχι μετά τον πόλεμο. Τη μη χρησιμοποίηση της Γάζας ως πλατφόρμας για τρομοκρατικές ή βίαιες επιθέεις. Τη μη επανακατάληψη της Γάζας μετά το πέρας της σύγκρουσης. Καμία απόπειρα αποκλεισμού ή πολιορκίας της Γάζας. Καμία συρρίκνωση της επικράτειας της Γάζας».

Συνεχίζεται η έξοδος αμάχων προς τον Νότο

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι άμαχοι φεύγουν και σήμερα, με τα πόδια, από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, αναζητώντας στα νότια ένα ασφαλές καταφύγιο από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και τις μάχες μεταξύ των Ισραηλινών στρατιωτών και της Χαμάς.

Η έξοδος αυτή πραγματοποιήθηκε στο τετράωρο «παράθυρο ευκαιρίας» που ανακοίνωσε το Ισραήλ, το οποίο έχει καλέσει τους κατοίκους στο βόρειο τμήμα του θύλακα να φύγουν. Όμως τα κεντρικά και νότια τμήματα της πολιορκημένης Γάζας δέχτηκαν και πάλι πυρά, καθώς ο πόλεμος μπαίνει στον δεύτερο μήνα του.

Η Σαουδική Αραβία θα φιλοξενήσει 3 συνόδους κορυφής για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς

Εν τω μεταξύ, η Σαουδική Αραβία θα φιλοξενήσει τρεις ξεχωριστές συνόδους κορυφής για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς τις επόμενες ημέρες για τα αραβικά, αφρικανικά και μουσουλμανικά έθνη, είπε ο υπουργός Επενδύσεων του βασιλείου.

«Βραχυπρόθεσμα, ο στόχος της διεξαγωγής αυτών των τριών συνόδων κορυφής και άλλων συγκεντρώσεων υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας θα είναι να οδηγηθούμε στην ειρηνική επίλυση της σύρραξης», δήλωσε ο Khalid Al-Falih στο Bloomberg New Economy Forum στη Σιγκαπούρη, όπως μετέδωσε το Reuters.

 

Πηγή: Al Jazeera, Times of Israel, Haaretz, Reuters, Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v