Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Δεν θα καταρρεύσει η οικονομία της Ευρώπης

Απαραίτητα τα υψηλά επιτόκια, τονίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς η επιστροφή του πληθωρισμού σε κανονικά επίπεδα μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια.

ΔΝΤ: Δεν θα καταρρεύσει η οικονομία της Ευρώπης

Η οικονομία της Ευρώπης είναι απίθανο να καταρρεύσει -ακόμη και καθώς η περίοδος αύξησης των επιτοκίων ξεπέρασε τον έναν χρόνο-, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Οι προοπτικές για την Ευρώπη είναι για μια ήπια προσγείωση, με τον πληθωρισμό να μειώνεται σταδιακά», ανέφερε το Ταμείο που εδρεύει στην Ουάσιγκτον σε έκθεσή του, προβλέποντας ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ στην ευρύτερη περιοχή θα επιβραδυνθεί στο 1,3% το 2023, βελτιωμένο ελαφρά στο 1,5 % το 2024.

Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η επιστροφή των τιμών καταναλωτή σε κανονικά επίπεδα -αφού εκτινάχθηκαν μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και προκάλεσαν τις πιο απότομες αυξήσεις των επιτοκίων της εποχής του ευρώ- μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια.

«Η διατήρηση μιας περιοριστικής νομισματικής πολιτικής είναι επομένως υψίστης σημασίας για τη διασφάλιση της επιστροφής του πληθωρισμού στον στόχο, εντός εύλογου χρονικού πλαισίου», ανέφερε το ΔΝΤ. «Η αβεβαιότητα σχετικά με τη διατήρηση του πληθωρισμού είναι μεγάλη και το κόστος της πολύ νωρίς χαλάρωσης είναι σημαντικό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v