Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

FT: Στην τελική ευθεία το ευρωπαϊκό ban στα ρωσικά διαμάντια

Τα διαμάντια είναι μία από τις λίγες μεγάλες ρωσικές εξαγωγές που παραμένουν ανέγγιχτες από τις κυρώσεις της ΕΕ που επιβλήθηκαν για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, λόγω διαφωνιών για το πώς θα λειτουργούσε αποτελεσματικά οποιοδήποτε εμπάργκο.

FT: Στην τελική ευθεία το ευρωπαϊκό ban στα ρωσικά διαμάντια

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προχωρήσει στην απαγόρευση των ρωσικών διαμαντιών αφού φαίνεται ότι εξασφαλίζει επαρκή υποστήριξη από τα κράτη της Ομάδας των Επτά (G7), ανέφεραν οι Financial Times, επικαλούμενοι τον κορυφαίο διπλωμάτη της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο Μπορέλ είπε στους FT ότι η διήμερη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G7 στην Ιαπωνία, που ολοκληρώθηκε σήμερα Τετάρτη, δίνει στήριξη στην κίνηση.

Η ΕΕ δήλωσε τη Δευτέρα ότι περιμένει τις χώρες της G7 να υποβάλουν «κάποιο είδος πρότασης» προκειμένου να επιβληθούν κυρώσεις στα ρωσικά διαμάντια.

Τα διαμάντια είναι μία από τις λίγες μεγάλες ρωσικές εξαγωγές που παραμένουν ανέγγιχτες από τις κυρώσεις της ΕΕ που επιβλήθηκαν ως απάντηση στην πλήρη εισβολή του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία πέρυσι, λόγω εκτεταμένων διαφωνιών για το πώς θα λειτουργούσε αποτελεσματικά οποιοδήποτε εμπάργκο.

«Προκειμένου τα κράτη-μέλη [της ΕΕ] να έχουν ομοφωνία για την απαγόρευση του εμπορίου διαμαντιών, κάποιοι ζητούσαν από την G7 να δώσει, ας πούμε, πολιτική κάλυψη», είπε ο Μπορέλ.

«Λοιπόν, αυτό έγινε και ο συντονισμός λειτούργησε και θα μπορέσουμε να θέσουμε το πακέτο των κυρώσεων ενώπιον [των υπουργών Εξωτερικών τη Δευτέρα]», πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v