Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Τριπλή εκλογική ανάσα για τους Δημοκρατικούς σε κρίσιμες πολιτείες

«Δημοκρατικά» και υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση ψήφισαν οι Αμερικανοί στις συντηρητικές πολιτείες Οχάιο, Κεντάκι και Βιρτζίνια, αναπτερώνοντας τις ελπίδες Μπάιντεν για επανεκλογή παρά τη δημοσκοπική του βύθιση.

ΗΠΑ: Τριπλή εκλογική ανάσα για τους Δημοκρατικούς σε κρίσιμες πολιτείες

Οι ψηφοφόροι στην πολιτεία Οχάιο -στην οποία κυβερνούν οι Ρεπουμπλικάνοι- ενέκριναν χθες Τρίτη την πρόταση αναθεώρησης του πολιτειακού Συντάγματος, ώστε να εγγραφεί στον θεμελιώδη νόμο η προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση, νέα νίκη για όσους και όσες το υπερασπίζονται και, δυνητικά, ένδειξη για την πολιτική ατμόσφαιρα ενόψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών του 2024.

Η αναθεώρηση εγγυάται το δικαίωμα στον καθένα και στην καθεμία να «παίρνει και να εφαρμόζει» ίδιες αποφάσεις για ζητήματα όπως η άμβλωση, η αντισύλληψη, η θεραπεία γονιμότητας, η αποβολή.

Η ψηφοφορία απέκτησε μεγάλη σημασία για ολόκληρες τις ΗΠΑ, επιτρέποντας να εξαχθούν συμπεράσματα για τις τάσεις ενόψει των εκλογών του 2024.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έσπευσε να εκφράσει την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα. «Η δημοκρατία νίκησε», τόνισε σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του. Το «ακραίο και επικίνδυνο» σχέδιο των πολέμιων της άμβλωσης βρίσκει αντίθετη «τη συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών», δήλωσε.

Το Οχάιο προστέθηκε στις πολιτείες που από πέρυσι τάχθηκαν σε ψηφοφορίες υπέρ της προστασίας του δικαιώματος στην άμβλωση, προς κατάπληξη της αμερικανικής Δεξιάς.

Το ζήτημα προκαλεί μεγάλη κινητοποίηση. Ακόμα και μεταξύ όσων λένε πως δεν ενστερνίζονται προοδευτικές ιδέες, οι απαγορεύσεις και οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί από ορισμένες πολιτείες αντιμετωπίζονται ως υπερβολικά ακραία μέτρα.

Αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αναίρεσε τη συνταγματική προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση σε ομοσπονδιακή κλίμακα το καλοκαίρι του 2022, για το ζήτημα κλήθηκαν να νομοθετήσουν οι πολιτείες. Κάποιες το περιόρισαν ή απαγόρευσαν την άμβλωση εντελώς, άλλες το ενίσχυσαν. Στο Οχάιο, προσπάθεια της Δεξιάς να περιπλέξει τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, ιδίως για το ζήτημα της άμβλωσης, απέτυχε τον Αύγουστο.

Στο μεταξύ, στην πολύ συντηρητική πολιτεία Κεντάκι κατάφερε να επανεκλεγεί για τέσσερα χρόνια ο Δημοκρατικός κυβερνήτης Άντι Μπεσίαρ, με την προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση ως κεντρικό άξονα της εκστρατείας του.

Παράλληλα, στις βουλευτικές εκλογές της Βιρτζίνιας δεν κέρδισε την πλειοψηφία ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης Γκλεν Γιάνγκιν, που είχε προαναγγείλει επιβολή μέτρων περιορισμού του δικαιώματος στην άμβλωση.

Είναι χαρακτηριστικό πως το 2020 στο Οχάιο είχε επικρατήσει ο Ντόναλντ Τραμπ με διαφορά οκτώ μονάδων, ενώ στο Κεντάκι είχε θριαμβεύσει με διαφορά 25 μονάδων.

Οι ψηφοφορίες διεξήχθησαν ενώ απομένουν μόλις δέκα εβδομάδες μέχρι την έναρξη, στην Αϊόβα, των εσωκομματικών ψηφοφοριών για την ανάδειξη των υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Στην Αριζόνα, ακτιβιστές συγκεντρώνουν υπογραφές για μια πρωτοβουλία που θα θέσει στους ψηφοφόρους το 2024 παρόμοια ερώτηση με αυτή στο Οχάιο -εξέλιξη που έχει ήδη ανησυχήσει τους Ρεπουμπλικάνους. 

Επίσης, στα ψηφοδέλτια με τους προεδρικούς υποψηφίους, δεν αποκλείεται να προσθέσουν και το ερώτημα της κατοχύρωσης του δικαιώματος στην άμβλωση και πολιτείες όπως η Πενσιλβάνια, η Αϊόβα, η Φλόριντα και το Κολοράντο.

Από τις εκλογές της Τρίτης στις τρεις πολιτείες υπήρξε ένα σαφές μήνυμα: το δικαίωμα στην άμβλωση είναι δημοφιλές, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, γράφει το CΝΝ. Κι αυτό αποτελεί θετική και ευπρόσδεκτη είδηση για τους Δημοκρατικούς.

«Σε εκατοντάδες περιπτώσεις, από τότε που οι διορισμοί του συντηρητικού Ανώτατου Δικαστηρίου του Ντόναλντ Τραμπ ανέτρεψαν τον ιστορικό νόμο κατοχύρωσης του δικαιώματος στην άμβλωση, είδαμε τους Αμερικανούς να τάσσονται συντριπτικά στο πλευρό του προέδρου Μπάιντεν και του οράματος των Δημοκρατικών για τη χώρα», έγραψε η διευθύντρια της εκστρατείας του Μπάιντεν Τζούλι Τσάβες Ροντρίγκεζ.

Το χατ τρικ αναζωογονητικών αποτελεσμάτων για τους Δημοκρατικούς διασκεδάζει μια απογοητευτική εβδομάδα, με πολλές δημοσκοπήσεις που δείχνουν τον πρόεδρο Μπάιντεν να υπολείπεται έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, σε περίπτωση εκλογικής ρεβάνς του 2020.

Ο Τραμπ, ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις και η πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας Νίκι Χέιλι προηγούνται, αν και οριακά, σε υποθετικές αναμετρήσεις απέναντι στον πρόεδρο.

Οι νέες δημοσκοπήσεις εδραιώνουν τις αμφιβολίες για μια πιθανή δεύτερη θητεία Μπάιντεν, ο οποίος γίνεται 81 ετών σε λίγες μέρες και χάνει την υποστήριξη νεότερων ψηφοφόρων.

Δημοσκόπηση του CNN που δημοσιεύθηκε χθες δείχνει ότι ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προηγείται του Μπάιντεν με ποσοστό 49% έναντι 45%. Και μια ματιά στα ποιοτικά δεδομένα ενισχύει την εντύπωση ότι ο Τραμπ, παρά το χάος και την κακοδιαχείριση της πρώτης θητείας του, έχει μεγάλες πιθανότητες για νέα νίκη.

Η νέα δημοσκόπηση αποκαλύπτει τη βαθιά δυσαρέσκεια για τις επιδόσεις του Μπάιντεν σε μια εποχή που η οικονομική του αισιοδοξία συντρίβεται στις υψηλές τιμές. Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης έλλειψη εμπιστοσύνης στην ηγεσία του, σ' έναν κόσμο που βρίσκεται στη δίνη πολέμων. Μόλις το ένα τέταρτο των Αμερικανών πιστεύει ότι ο Μπάιντεν έχει την αντοχή και την ευκρίνεια για να υπηρετήσει ως πρόεδρος.

Οι ψηφοφορίες για φλέγοντα ζητήματα, όπως το δικαίωμα στην άμβλωση, σπάνια συσχετίζονται με την απόδοση των υποψηφίων. Αλλά μια σειρά νικηφόρων εκλογικών διαδικασιών για το θέμα, καθώς ξεπερνά τις κομματικές γραμμές, αποτελεί όπλο που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο Μπάιντεν.

Οι νίκες σε Οχάιο, Κεντάκι και Βιρτζίνια υπενθυμίζουν ότι πιθανώς οι δημοσκοπήσεις υποτιμούν την ανθεκτικότητα των Δημοκρατικών, όπως συνέβη και στις περσινές ενδιάμεσες εκλογές, όταν έπεσαν έξω καθώς τελικά αποφεύχθηκε μια μεγάλη νίκη των Ρεπουμπλικανών. «Οι ψηφοφόροι ψηφίζουν. Οι δημοσκοπήσεις όχι. Τώρα πάμε να κερδίσουμε», ανάρτησε ο Μπάιντεν στο X.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v