Σε ελβετικό fund πουλά μερίδιο ΑΠΕ η ιταλική Eni

Συμφωνία ύψους 750 εκατ. ευρώ με την επενδυτική ΕΙΡ παρέχει ρευστό στον ιταλικό κρατικό γίγαντα και ανοίγει τον δρόμο για εισαγωγή στο χρηματιστήριο του Μιλάνου. Πωλείται το 10% της μονάδας Plenitude.

Σε ελβετικό fund πουλά μερίδιο ΑΠΕ η ιταλική Eni

Η ιταλική Eni σφίγγει τα χέρια με την ελβετική επενδυτική Energy Infrastructure Partners (EIP) σε μια συμφωνία πώλησης άνω του 10% της μονάδας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Plenitude, έναντι περίπου 750 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg υπό τον όρο ανωνυμίας. 

Η μονάδα Plenitude αποτιμάται σε 8 δισ. ευρώ και η συμφωνία θα ανακοινωθεί μέχρι το τέλος του μήνα.

Ο γίγαντας πετρελαίου και φυσικού αερίου που εδρεύει στο Μιλάνο ξεκίνησε συνομιλίες με το fund της Ζυρίχης νωρίτερα φέτος, αναζητώντας partner ενόψει μελλοντικής εισαγωγής της μονάδας της στο χρηματιστήριο. Η Plenitude πουλά ενέργεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, παράγει ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και λειτουργεί σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, εξυπηρετώντας περίπου 10 εκατ. πελάτες λιανικής σε όλη την Ευρώπη, ενώ δραστηριοποιείται σε 15 χώρες.

Η πώληση μεριδίου θα μπορούσε να βοηθήσει την Eni να κλειδώσει την αξία της μονάδας της, προσφέροντάς της περισσότερα μετρητά για επενδύσεις και ανοίγοντας τον δρόμο για μια αρχική δημόσια προσφορά το επόμενο έτος. Ο διευθύνων σύμβουλος Claudio Descalzi αποκάλυψε στα τέλη Σεπτεμβρίου ότι βρίσκονταν σε εξέλιξη συνομιλίες με πιθανούς μνηστήρες της Plenitude.

Το σχέδιο εισαγωγής της Eni Plenitude στο χρηματιστήριο Euronext του Μιλάνου αναβλήθηκε πέρυσι, εν μέσω ενεργειακής κρίσης σε όλη την Ευρώπη, ωστόσο ο στόχος παραμένει και θα επιτευχθεί όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς, πιθανότατα το 2024, είπε ο Descalzi.

Η τρέχουσα αποτίμηση για τη μονάδα είναι υψηλότερη από τα 6 έως 7 δισ. ευρώ που όρισε στα μέσα του 2022 η κρατικά ελεγχόμενη ενεργειακή εταιρεία.

Η Plenitude, που έχει θέσει στόχο EBITDA 900 εκατ. ευρώ φέτος, δημιουργήθηκε για να συγκεντρώσει τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών της Eni.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v