Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η «σκοτεινή ύλη» της αγοράς ομολόγων των ΗΠΑ και η Fed

Η άνοδος του προθεσμιακού premium είναι το κρυφό χαρτί της Fed στη μάχη κατά του πληθωρισμού. Γιατί προκαλεί σύγχυση στους επενδυτές και στις αγορές.

Η «σκοτεινή ύλη» της αγοράς ομολόγων των ΗΠΑ και η Fed

Το προθεσμιακό premium είναι στα στόματα όλων στη Wall Street και στα γραφεία της Fed και του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, αν και λίγοι συμφωνούν στο τι ακριβώς σημαίνει, αναφέρει σε άρθρο του το Bloomberg.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, θεωρείται ότι ευθύνεται για την πρόκληση sell-off, μεταβολές στις δημοπρασίες ομολόγων και στη νομισματική πολιτική. 

Περιγραφόμενο συνήθως ως η επιπρόσθετη απόδοση που απαιτούν οι επενδυτές για να έχουν στην κατοχή τους ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας αντί για βραχυπρόθεσμους τίτλους, το προθεσμιακό premium είναι γενικά αντιληπτό ως προστασία απέναντι σε απρόβλεπτα ρίσκα όπως ο πληθωρισμός και τα σοκ στην προσφορά και ζήτηση. 

To πρόβλημα, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι ότι δεν είναι άμεσα παρατηρήσιμο. Διάφοροι οικονομολόγοι της Wall Street και κεντρικών τραπεζών έχουν αναπτύξει μοντέλα για τον υπολογισμό του, συχνά με αντικρουόμενα αποτελέσματα. Σε αυτό που σίγουρα μπορούν να συμφωνήσουν οι περισσότεροι παρατηρητές της αγοράς, συμπεριλαμβανομένου του Τζερόμ Πάουελ της Fed, είναι ότι τους τελευταίους μήνες το προθεσμιακό premium έχει εκτιναχτεί, προκαλώντας πιθανότατα τη δραματική αύξηση στα μακροπρόθεσμα επιτόκια. 

Είναι κάτι που έχει μεγάλη σημασία για την τροχιά της νομισματικής πολιτικής. Ο Πάουελ και άλλοι αξιωματούχοι της Fed έχουν δηλώσει ότι το άλμα στο προθεσμιακό premium μπορεί να επιταχύνει τον τερματισμό των αυξήσεων επιτοκίων μέσω του περιορισμού της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, κάνοντας ουσιαστικά κάποια από τη δουλειά της Fed. 

Ωστόσο, με τους traders να δυσκολεύονται εδώ και καιρό να προβλέψουν τις επόμενες κινήσεις της Fed, κάποιοι προειδοποιούν ότι η επικέντρωση της κεντρικής τράπεζας σε ένα δυσνόητο στοιχείο της αγοράς κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την πρόβλεψη της μελλοντικής πορείας των ομολόγων.

«Είναι κάτι που προκαλεί σύγχυση καθώς το προθεσμιακό premium είναι εξ ορισμού κάτι που δεν μπορείς να ξέρεις, το οποίο η Fed το κατανοεί αλλά επιμένει παρ' όλα αυτά να λέει ότι η άνοδός του είναι σημαντική και μπορεί να αντισταθμίσει πιθανές αυξήσεις επιτοκίων», δήλωσε στο Bloomberg αναλυτής της Citigroup. 

Για κάποιους, η αύξηση της προσφοράς αμερικανικού κρατικού χρέους είναι ένας πιθανός παράγοντας πίσω από την άνοδο του προθεσμιακού premium. «Κάποιοι αναφέρουν το προθεσμιακό premium και πάντα αστειεύομαι ότι το προθεσμιακό premium είναι το αντίστοιχο των οικονομολόγων για τη σκοτεινή ύλη -είναι το κατάλοιπο όλων όσων δεν γνωρίζουμε».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v