Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Shell: Ζητά αποζημίωση $2,1 εκατ. από την Greenpeace

Απαιτεί επ' αόριστον αποκλεισμό διαδηλωτών από θαλάσσιες και λιμενικές υποδομές της σε όλο τον κόσμο, μετά από ακτιβιστική ενέργεια σε πλωτή πλατφόρμα πετρελαίου. Διαμάχη διαρκείας μεταξύ του πετρελαϊκού κολοσσού και φιλοπεριβαλλοντικών οργανώσεων.

Shell: Ζητά αποζημίωση $2,1 εκατ. από την Greenpeace

Η Shell μηνύει την Greenpeace ζητώντας αποζημίωση 2,1 εκατ. δολαρίων διότι οι ακτιβιστές της κατέλαβαν μια πλωτή πλατφόρμα πετρελαίου τον περασμένο Ιανουάριο για να διαμαρτυρηθούν για τη ζημιά που προκαλείται στο κλίμα. 

Η μήνυση απαιτεί επ' αόριστον αποκλεισμό κάθε διαμαρτυρίας στις υποδομές της Shell στη θάλασσα ή σε λιμάνι οπουδήποτε στον κόσμο, διαφορετικά η εταιρεία θα υποβάλει αξιώσεις που θα μπορούσαν να φτάσουν τα 8,6 εκατ. δολάρια εάν ζητήσουν αποζημίωση και οι συμβαλλόμενες εταιρείες.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες νομικές απειλές κατά της Greenpeace στην 50χρονη ιστορία της περιβαλλοντικής οργάνωσης, γράφει ο Guardian.

Τέσσερις διαδηλωτές της Greenpeace επιβιβάστηκαν με πλακάτ σε πλατφόρμα βόρεια των Καναρίων Νήσων ενώ μεταφερόταν στα νησιά Σέτλαντ, απαιτώντας από τον πετρελαϊκό κολοσσό «να σταματήσει τη γεώτρηση και ν' αρχίσει να πληρώνει».

Η μήνυση είναι το τελευταίο κανταροχτύπημα μεταξύ του γίγαντα ορυκτών καυσίμων και των διαδηλωτών για το κλίμα, μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια δικηγόρων της οργάνωσης Client Earth να μηνύσουν 11 διευθυντές της Shell στο ανώτατο δικαστήριο στο Λονδίνο, θεωρώντας τους προσωπικά υπεύθυνους για τη «θεμελιωδώς προβληματική» κλιματική στρατηγική της. 

Η Shell έλαβε επίσης εντολή από ολλανδικό δικαστήριο να μειώσει τις εκπομπές από το πετρέλαιο και το φυσικό της αέριο κατά 45% έως το 2030, σε μια πρωτόγνωρη απόφαση, αφού οι Φίλοι της Γης, με περισσότερους από 17.000 συνενάγοντες, έστειλαν την εταιρεία στο δικαστήριο.

Η Greenpeace κατηγορεί τη Shell ότι καταφεύγει σε «νομική επιθετικότητα» σε μια προσπάθεια «να φιμώσει την αυξανόμενη διαφωνία σχετικά με τις κινήσεις του διευθύνοντος συμβούλου Wael Sawan να διπλασιάσει τις επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα».

Η Shell απορρίπτει τις κατηγορίες της Greenpeace ότι καταστέλλει κάθε μορφή διαμαρτυρίας, υποστηρίζοντας ότι η αγωγή αφορά μόνο τις θαλάσσιες υποδομές επειδή «είναι πρωταρχικής σημασίας» η ασφάλεια των διαδηλωτών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v