Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσία: Οι κυρώσεις των ΗΠΑ δεν θα δαμάσουν την παραγωγή μας σε LNG

Παραμένει ο ετήσιος στόχος για 100 εκατ. τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου, ξεκαθαρίζει η Μαρία Ζαχάροβα. «Οι εταιρείες μας έχουν μάθει να παρακάμπτουν εμπόδια» όπως οι κυρώσεις. Πλώρη για το 20% της παγκόσμιας παραγωγής.

Ρωσία: Οι κυρώσεις των ΗΠΑ δεν θα δαμάσουν την παραγωγή μας σε LNG

Η Ρωσία δεν θα εγκαταλείψει τα σχέδιά της να αυξήσει την παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στα 100 εκατ. τόνους ετησίως εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Σ' ένα νέο πακέτο κυρώσεων που ανακοινώθηκε προ ημερών, οι Ηνωμένες Πολιτείες έθεσαν στο στόχαστρο τη μεγαλύτερη οντότητα της Ρωσίας που σχετίζεται με την ανάπτυξη, λειτουργία και ιδιοκτησία ενός εκτεταμένου έργου στη Σιβηρία που είναι γνωστό ως Arctic-2 LNG.

«Κανένας στη χώρα μας δεν ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τα σχέδια ευρείας κλίμακας για το έργο αυτό ή άλλα παρόμοια σχέδια. Η ανάπτυξη υποδομών παραγωγής LNG είναι προτεραιότητά μας στον ενεργειακό τομέα», δήλωσε η Ζαχάροβα στην εβδομαδιαία ενημέρωση του υπουργείου της.

Οι ρωσικές εταιρείες έχουν ήδη μάθει να παρακάμπτουν παρόμοια εμπόδια, πρόσθεσε.

Το Arctic LNG-2 θα είναι το τρίτο ευρείας κλίμακας έργο παραγωγής LNG της Ρωσίας και έχει σχεδιαστεί να βοηθήσει τη χώρα ούτως ώστε να πετύχει τον αρχικό της στόχο, ήτοι να φτάσει να παράγει το 20% της παγκόσμιας παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου έως το 2035, από το περίπου 8% σήμερα.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε δηλώσει χθες ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεργάζεται στενά με τις χώρες εταίρους σχετικά με τις κυρώσεις στο έργο Arctic LNG-2, καθώς πλησιάζει η προθεσμία του Ιανουαρίου για τον τερματισμό των συναλλαγών με το εργοστάσιο.

Η εταιρεία Novatec, ο μεγαλύτερος παραγωγός LNG της Ρωσίας, έχει μερίδιο 60% στο έργο και προγραμματίζει να ξεκινήσει την παραγωγή έως το τέλος της χρονιάς.

Οι κυρώσεις και ο σταδιακός περιορισμός τους έχουν τραβήξει την προσοχή της γαλλικής Total Energies και της ιαπωνικής Japan Arctic LNG, μιας κοινοπραξίας της Mitsui & Co και της JOGMEC. Η κάθε μία κατέχει μερίδιο 10% στο έργο και είναι επιφυλακτική σχετικά με τον αντίκτυπο των μέτρων.

Οι κινεζικές CNPC και CNOOC Ltd επίσης έχουν μερίδιο 10% η κάθε μία στο έργο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v