Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέφτει η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια μετά την επίθεση Χαμάς στο Ισραήλ

Πόσο μεγάλο είναι το χτύπημα σε σύγκριση με το 2019. Προηγήθηκαν μεγάλα κέρδη για τις αεροπορικές εταιρείες τους τελευταίους έξι μήνες, καθώς τα ταξίδια μετά την πανδημία είχαν απογειωθεί.

Πέφτει η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια μετά την επίθεση Χαμάς στο Ισραήλ

Μειώθηκε η ζήτηση για διεθνείς πτήσεις τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με νέα στοιχεία, με σημαντικό πλήγμα στις κρατήσεις στη Μέση Ανατολή, στα πρώτα σημάδια ότι ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς επηρεάζει τα αεροπορικά ταξίδια.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, οι κρατήσεις διεθνών πτήσεων που έγιναν τις τρεις εβδομάδες μετά την επιδρομή της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου ήταν 20% χαμηλότερες από τα επίπεδα του 2019, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων της ταξιδιωτικής βιομηχανίας ForwardKeys.

Η πτώση αντιστρέφει μια τάση στην οποία η ζήτηση είχε αυξηθεί απότομα μετά την πανδημία. Πριν από την επίθεση, οι κρατήσεις ήταν κατά 15% κάτω από τα επίπεδα του 2019, τον τελευταίο χρόνο πριν η Covid-19 διαταράξει τον κλάδο.

Οι αεροπορικές εταιρείες αποκόμισαν μεγάλα κέρδη τους τελευταίους έξι μήνες λόγω της έντονης ζήτησης για ταξίδια σε υψηλές τιμές εισιτηρίων, αλλά υπήρχαν επίμονα ερωτήματα για το αν οι κρατήσεις θα εξασθενήσουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Λίγες αεροπορικές εταιρείες έχουν αναφέρει επιβράδυνση της ζήτησης, αν και αρκετές, συμπεριλαμβανομένης της Ryanair, έχουν προειδοποιήσει ότι οι προοπτικές τους εξαρτώνται από γεωπολιτικά γεγονότα.

Τα δεδομένα προέρχονται από τη βάση δεδομένων έκδοσης εισιτηρίων σε όλη τη βιομηχανία από τη Διεθνή Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών και περιλαμβάνουν μεγάλους εθνικούς αερομεταφορείς στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τον Κόλπο. Ωστόσο, δεν περιλαμβάνουν πωλήσεις από εταιρείες χαμηλού κόστους όπως η Ryanair ή η easyJet.

Το χτύπημα στις πτήσεις προς τη Μέση Ανατολή ήταν το πιο δραματικό, με τις κρατήσεις να μειώνονται κατά 26 ποσοστιαίες μονάδες. Τις εβδομάδες πριν από τις επιθέσεις της Χαμάς, ήταν 13% υψηλότερα από τα επίπεδα του 2019, ενώ πλέον σε σύγκριση με αυτό το σημείο είναι 13% χαμηλότερα. Τα εισιτήρια για Σαουδική Αραβία, Ιορδανία, Λίβανο και Αίγυπτο έχουν πέσει.

Οι κρατήσεις για εξερχόμενες πτήσεις από τις ΗΠΑ έχουν δεχθεί επίσης χτύπημα, με μια πτώση 10 ποσοστιαίων μονάδων -πριν από τις επιθέσεις της Χαμάς ήταν 6% υψηλότερα από τα επίπεδα του 2019 ενώ πλέον είναι 4% χαμηλότερα.

Ωστόσο, ο József Váradi, διευθύνων σύμβουλος της αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους Wizz Air, δήλωσε ότι οι κρατήσεις για τον χειμώνα ήταν ισχυρές.

«Φυσικά υπάρχουν προβλήματα σε περιοχές που επηρεάζονται, όπως το Ισραήλ και οι γειτονικές χώρες. Αλλά εκτός από αυτές, βλέπουμε ότι η ζήτηση παραμένει πολύ ισχυρή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v