Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στάσιμη η βρετανική οικονομία το τρίτο τρίμηνο

Επιπτώσεις από τα υψηλά επιτόκια. Δύσκολο το μέλλον για τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, καθώς ετοιμάζεται για εκλογές την επόμενη χρονιά.

Στάσιμη η βρετανική οικονομία το τρίτο τρίμηνο

Η βρετανική οικονομία δεν κατάφερε να αναπτυχθεί την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου σε σύγκριση με ένα τρίμηνο πριν, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που δημοσιεύθηκαν σήμερα Παρασκευή. Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η Βρετανία αντιμετωπίζζει μια παρατεταμένη περίοδο στασιμότητας καθώς τα πιο υψηλά επιτόκια επιδρούν αρνητικά.

Δημοσκόπηση του Reuters σε οικονομολόγους είχε προβλέψει πτώση του ΑΕΠ κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο, αλλά τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι το ποσοστό ήταν 0%.

Οπως σημειώνει το Bloomberg, το τρίμηνο στασιμότητας είχε προβλεφθεί από την Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία αναμένει ότι η οικονομία δεν θα έχει καθόλου ανάπτυξη την επόμενη χρονιά. Πρόκειται για βαριά προοπτική για τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ καθώς ετοιμάζεται για εκλογές που αναμένονται το επόμενο έτος. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τους κυβερνώντες Συντηρητικούς σε τροχιά απώλειας της εξουσίας από το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, η βρετανική οικονομία εκτιμάται ότι έχει αναπτυχθεί κατά 0,6%.

Η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,2% τον Σεπτέμβριο από τον Αύγουστο, αν και η ανάπτυξη εκείνο τον μήνα αναθεωρήθηκε σε 0,1% από 0,2%. 

Δημοσκόπηση του Reuters είχε δείξει ότι δεν θα υπήρχε μεταβολή του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του μήνα.

Την ίδια ώρα, αμετάβλητη διατηρήθηκε η βιομηχανική παραγωγή τον Σεπτέμβριο σε μηνιαία βάση, αν και δύο από τους τέσσερις κλάδους παρουσίασαν αυξήσεις. Σε μηνιαία βάση, η μεταποιητική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 0,1%, με πέντε από τις 13 υποκατηγορίες να κινούνται ανοδικά.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v