Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λαγκάρντ: Ο πληθωρισμός μπορεί να ξαναπάρει την ανιούσα

Αν τα επιτόκια παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα για «αρκετό καιρό», θα οδηγήσουν τον πληθωρισμό χαμηλότερα στον στόχο του 2%, τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Λαγκάρντ: Ο πληθωρισμός μπορεί να ξαναπάρει την ανιούσα

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη μπορεί να ανακάμψει από τα τρέχοντα χαμηλά δύο ετών, ιδίως αν υπάρξει νέο σοκ στην προσφορά στον ενεργειακό τομέα, προειδοποίησε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,9%, ενώ νωρίτερα το 2023 είχε σκαρφαλώσει έως και το 10,6%. Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, παρέμεινε στο 4,2%.

«Δεν μπορούμε να υποθέσουμε ότι αυτό το 2,9% μπορεί να ληφθεί ως δεδομένο», δήλωσε σε εκδήλωση των Financial Times η κα Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι η πρόσφατη πτώση στον πληθωρισμό, που είχε ως κινητήριο μοχλό τη μείωση των τιμών στην ενέργεια, «πιθανότατα δεν θα συνεχιστεί».

Η ίδια υποστήριξε ότι θα πρέπει να περάσουν πάνω από δύο τρίμηνα για να αρχίσει η ΕΚΤ να μειώνει τα επιτόκια. 

Όπως ανέφερε, αν τα επιτόκια παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα για «αρκετό καιρό», θα οδηγήσουν τον πληθωρισμό χαμηλότερα στον στόχο του 2%.

«Δεν είναι κάτι που σημαίνει ότι τα επόμενα δύο τρίμηνα θα δούμε κάποια αλλαγή», πρόσθεσε. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v