Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνάντηση Μπάιντεν-Σι ένα χρόνο μετά την τελευταία φορά

Κατ' ιδίαν συνάντηση στις 15 Νοεμβρίου στο Σαν Φρανσίσκο ανάμεσα στους ηγέτες των δύο οικονομικών υπερδυνάμεων, στο περιθώριο του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού. Η ατζέντα, οι προσδοκίες και η συγκυρία.

Συνάντηση Μπάιντεν-Σι ένα χρόνο μετά την τελευταία φορά

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στις 15 Νοεμβρίου, ανακοίνωσαν ανώτεροι αξιωματούχοι, στην πρώτη συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών εδώ και ένα χρόνο.

Η πολυαναμενόμενη συνάντηση έχει σκοπό να σταθεροποιήσει τους δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες, δίνοντας στον Μπάιντεν και τον Σι την ευκαιρία να συζητήσουν διά ζώσης ζητήματα που επηρεάζουν τις διμερείς σχέσεις αλλά και εγείρουν ευρύτερες παγκόσμιες ανησυχίες. Αμερικανοί αξιωματούχοι υποβάθμισαν τις προσδοκίες για οποιαδήποτε σημαντική πρόοδο, τονίζοντας ότι στο επίκεντρο θα τεθούν επιμέρους αμοιβαίες παρανοήσεις.

Ο Μπάιντεν αναμένεται να θέσει την ανάγκη για ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένου του αμυντικού τομέα, και να συζητήσει θέματα που αφορούν την τεχνητή νοημοσύνη και τους κρατούμενους Αμερικανούς στην Κίνα, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το Βloomberg υπό τον όρο ανωνυμίας.

Οι δύο χώρες αναμένεται να ανακοινώσουν την επανέναρξη των στρατιωτικών επικοινωνιών, αφού το Πεκίνο διέκοψε αυτό τον δίαυλο μετά το ταξίδι της τότε προέδρου της Βουλής Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν τον Αύγουστο του 2022. Οι ΗΠΑ ελπίζουν επίσης να καταλήξουν σε συμφωνία ώστε να λάβουν τη βοήθεια της Κίνας για την καταστολή των χημικών συστατικών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή φαιντανύλης.

Η συνάντηση των ηγετών των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου πραγματοποιείται στο περιθώριο του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού την επόμενη εβδομάδα στο Σαν Φρανσίσκο. Οι ΗΠΑ φιλοξενούν τη σύνοδο για πρώτη φορά από το 2011.

Ο Μπάιντεν και ο Σι δεν έχουν μιλήσει μετά την τελευταία τους συνάντηση στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας, στις 14 Νοεμβρίου 2022. Αυτή η συνάντηση διήρκεσε περίπου τρεισήμισι ώρες και φάνηκε να ανοίγει τον δρόμο για μια λιγότερο συγκρουσιακή σχέση.

Ωστόσο, έκτοτε οι σχέσεις των δύο υπερδυνάμεων επιδεινώθηκαν, αφού ένα φερόμενο κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι διέσχισε τις ηπειρωτικές ΗΠΑ και τελικά καταρρίφθηκε από τον αμερικανικό στρατό. 

Ο Σι πάτησε για τελευταία φορά αμερικανικό έδαφος το 2017, όταν συναντήθηκε με τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο θέρετρο Μαρ-α-Λάγκο.

Η συνάντηση της επόμενης εβδομάδας έρχεται στο πλαίσιο της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς, πέρα από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Ουάσιγκτον ζήτησε από το Πεκίνο να περάσει μηνύματα στην Τεχεράνη, ώστε να αποφευχθεί η κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Ο Μπάιντεν θα υπογραμμίσει ξανά αυτό το μήνυμα στη συνάντησή του με τον Σι, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν επίσης για την Ταϊβάν, ζήτημα που μαζί με τους τεχνολογικούς περιορισμούς και τους στρατιωτικές κινδύνους εμπλοκής στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας παραμένει από τα κύρια σημεία ανάφλεξης στη σχέση ΗΠΑ-Κίνας, ενόψει μάλιστα των προεδρικών εκλογών στο νησί τον προσεχή Ιανουάριο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v