Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέρες δόξας με κύμα IPO στο ρωσικό χρηματιστήριο

Νέες εισαγωγές το επόμενο διάστημα, από ποικίλες ανεξάρτητες εταιρείες: εμπορίας καυσίμων, εξόρυξης χρυσού, παραγωγής βότκας και όχι μόνο. Οι μικροεπενδυτές ανεβάζουν τη Μόσχα στο παγκόσμιο βάθρο των χρηματιστηρίων για το 2023.

Μέρες δόξας με κύμα IPO στο ρωσικό χρηματιστήριο

Οι μικροεπενδυτές έχουν ωθήσει τον δείκτη αναφοράς του χρηματιστηρίου της Μόσχας στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από την εισβολή στην Ουκρανία. Τα χρήματά τους δελεάζουν, μάλιστα, δεκάδες μικρότερες εταιρείες προκειμένου να πουλήσουν μετοχές στο κοινό.

Εταιρείες ποικίλων κλάδων, από την τεχνολογία έως την ένδυση, έχουν μέχρι στιγμής πουλήσει πάνω από 12,4 δισ. ρούβλια (126 εκατ. ευρώ) σε αρχικές και δευτερεύουσες δημόσιες προσφορές φέτος, έναντι μόλις μίας επιτυχημένης IPO πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Στις συναλλαγές έχουν κυριαρχήσει οι μικροεπενδυτές, με περίπου οκταπλάσια ποσά σε σχέση με τα funds.

Επόμενη στη λίστα είναι μια από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες φίρμες λιανικής πώλησης καυσίμων, που προσφέρει ποσό διπλάσιο απ' όλες τις άλλες πωλήσεις μαζί, καθώς και μια εταιρεία εξόρυξης χρυσού που πριν από λίγες μέρες δέχτηκε κυρώσεις από τη Βρετανία. Η EuroTrans, με 26,5 δισ. ρούβλια μετοχών προς πώληση, σχεδιάζει να εισαχθεί στο χρηματιστήριο στις 21 Νοεμβρίου, σύμφωνα με δήλωση στην ιστοσελίδα της. Kαι η χρυσωρύχος Yuzhuralzoloto δήλωσε ότι θα προσφέρει μερίδιο 5% στους επενδυτές αυτό τον μήνα. Η εταιρεία μπορεί να αναζητήσει αποτίμηση 120 δισ. ρουβλιών, ανέφερε το RBC newswire.

Η παραγωγός βότκας Kaluga Distillery Kristall και η αλυσίδα ενεχυροδανειστηρίων Mosgorlombard δήλωσαν επίσης ότι σχεδιάζουν να διαθέσουν μετοχές σύντομα. Πέντε εταιρείες ετοιμάζουν IPO πριν από το τέλος του έτους, ανέφερε το Interfax.

«Οι προσδοκίες για μεγάλο αριθμό IPO πραγματοποιούνται επιτέλους, αλλά η αγορά έχει αλλάξει εντελώς», δήλωσε ο Μαξίμ Ορλόφσκι, συνδιευθύνων σύμβουλος για τη Ρωσία στην επενδυτική τράπεζα Renaissance Capital. Χωρίς θεσμικούς επενδυτές, οι συμφωνίες θα παραμείνουν μικρές, είπε.

Μετά από άνοδο σε υψηλό δεκαετίας άνω των 3 δισ. δολαρίων το 2021, οι εισαγωγές εταιρειών ανακόπηκαν αφού ο πρόεδρος Πούτιν έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Τα κεφάλαια εγκατέλειψαν την αγορά καθώς οι ΗΠΑ και η ΕΕ επέβαλαν σαρωτικές κυρώσεις. Η μοναδική πώληση πέρυσι, από την εταιρεία ηλεκτρικών πατινιών Whoosh, συγκέντρωσε 33 εκατ. δολάρια.

Αλλά η επιθυμία των πολιτών για ανάκτηση των αποταμιεύσεών τους ευθυγραμμίζεται με τις ανάγκες των εγχώριων εταιρειών που αίφνης αντιμετωπίζουν σοβαρούς περιορισμούς στην πρόσβασή τους σε κεφάλαια. Ενώ οι τράπεζες προσφέρουν επιτόκια 10% στις καταθέσεις, ο χρηματιστηριακός δείκτης MoEx έχει εκτιναχθεί κατά 50% φέτος, σε μια από τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των χρηματιστηριακών δεικτών που παρακολουθεί το Bloomberg παγκοσμίως.

Τα ρωσικά χρήματα δεν είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτα στο εξωτερικό, καθιστώντας πιο ελκυστικές τις εγχώριες επιλογές για επενδύσεις, δήλωσε ο Ολέγκ Βιουγκίν, πρώην ανώτερος αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας και του υπουργείου Οικονομικών. 

Πάνω από το 80% του όγκου συναλλαγών σε μετοχές προέρχεται πλέον από ιδιώτες επενδυτές, σύμφωνα με το Χρηματιστήριο της Μόσχας, με λογαριασμούς που εκτινάχθηκαν στα 8 τρισ. ρούβλια στο τέλος του δεύτερου τριμήνου, 48% υψηλότερα απ' ό,τι πέρυσι, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ρωσίας. Την ίδια στιγμή, τα funds στις IPO δεν ξεπέρασαν το 1 τρισ. ρούβλια.

Περισσότερες και πιθανώς μεγαλύτερες συμφωνίες μπορεί να ενθαρρύνονται από κυβερνητική οδηγία προς Ρώσους επενδυτές που άντλησαν περιουσιακά στοιχεία από ξένες επιχειρήσεις που αποχώρησαν — ορισμένες απ' αυτές τις μετοχές πρέπει να εισαχθούν στο χρηματιστήριο. Τέτοιες προσφορές μετοχών θα πρέπει να πραγματοποιηθούν ένα έως τρία χρόνια μετά το κλείσιμο των συμφωνιών, δήλωσε πρόσφατα η διοικήτρια της Τράπεζας της Ρωσίας Ελβίρα Ναμπιουλίνα.

Το πλήθος των μικρών παικτών μπορεί να αυξήσει τους κινδύνους στην αγορά της Μόσχας, ενώ «η απόλυτη κυριαρχία της επενδυτικής μαρίδας καθιστά πιο ευμετάβλητες τις συναλλαγές», δήλωσε η Γελιένα Κοζούχοβα, αναλύτρια της Veles Capital.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v