Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο πλήγμα για το αμερικανικό αξιόχρεο από Moody's

Ο οίκος υποβάθμισε τις προοπτικές σε «αρνητικές», λόγω του αυξημένου επιτοκιακού κόστους και της «πολιτικής πόλωσης». Διαφωνεί με τη στάση η κυβέρνηση Μπάιντεν, δείχνει τους Ρεπουμπλικάνους για τις δυσλειτουργίες.

Νέο πλήγμα για το αμερικανικό αξιόχρεο από Moodys

 Η Moody's υποβάθμισε την Παρασκευή τις προοπτικές της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ σε «αρνητικές» από «σταθερές», υποδεικνύοντας μια απότομη αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους και την «εδραιωμένη πολιτική πόλωση».

Ο οίκος αξιολόγησης ανέφερε ότι η αλλαγή στις προοπτικές αντανακλά αυξανόμενους καθοδικούς κινδύνους για τη δημοσιονομική ισχύ των ΗΠΑ, οι οποίοι «μπορεί να μην αντισταθμίζονται πλέον πλήρως από τις ισχυρές πιστωτικές δυνάμεις του κράτους».

Η Moody's πρόσθεσε ότι η δραστική άνοδος των αποδόσεων στα αμερικανικά 10ετή ομόλογα φέτος «έχει αυξήσει την προϋπάρχουσα πίεση στην προσιτότητα του χρέους των ΗΠΑ». Πρόσθεσε ότι «ελλείψει πολιτικής δράσης, αναμένει ότι η προσιτότητα του χρέους των ΗΠΑ θα μειωθεί περαιτέρω, σταθερά και σημαντικά, σε πολύ αδύναμα επίπεδα σε σύγκριση με άλλα κράτη με υψηλή αξιολόγηση».

Η Federal Reserve αύξησε τα επιτόκια από σχεδόν μηδενικά τον Μάρτιο του περασμένου έτους σε ένα εύρος μεταξύ 5,25-5,5% σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον πληθωρισμό. Αυτή η επιθετική εκστρατεία σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής βοήθησε στην άνοδο των επιτοκίων αναφοράς στον δανεισμό. 

Εκτός από την απότομη αύξηση του επιτοκιακού κόστους, η Moody's τόνισε επίσης τους πολιτικούς κινδύνους — επισημαίνοντας «τον αυξημένο κίνδυνο, οι πολιτικές διαιρέσεις να περιορίσουν περαιτέρω την αποτελεσματικότητα της χάραξης πολιτικής, αποτρέποντας τις δράσεις δράση πολιτικής που θα επιβραδύνουν την επιδείνωση της προσιτότητας του χρέους».

Υπενθυμίζονται οι μεγάλες αναταραχές στο αμερικανικό Κογκρέσο τον περασμένο μήνα, όταν ο Ρεπουμπλικανός Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων αποκλείστηκε από τον ρόλο του μετά τη σύναψη συμφωνίας με τους Δημοκρατικούς για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της κυβέρνησης.

Ωστόσο, η βραχυπρόθεσμη συμφωνία που συνήφθη τότε θα λήξει σε μία εβδομάδα, εκτός εάν επιτευχθεί νέα συμφωνία, αναγκάζοντας την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να κλείσει ορισμένες επιχειρήσεις και να απολύσει ορισμένους μη απαραίτητους εργαζομένους. Το ενδεχόμενο συμφωνίας για να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη παραμένει μακρινό, σημειώνουν οι Financial Times. 

Μια αλλαγή στις προοπτικές από έναν οίκο αξιολόγησης μπορεί, αλλά όχι πάντα, να προηγείται μιας υποβάθμισης στην αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας. Ο οίκος Moody's επιβεβαίωσε την Παρασκευή την αξιολόγηση ΑΑΑ των ΗΠΑ, αντανακλώντας την άποψή του «ότι η πανίσχυρη πιστωτική ισχύς των ΗΠΑ συνεχίζει να συντηρεί το πιστωτικό προφίλ της χώρας».

Η Moody's είναι ο μόνος από τους τρεις μεγάλους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας που εξακολουθεί να απονέμει στις ΗΠΑ την αξιολόγηση ΑΑΑ. Η Fitch τον Αύγουστο ανακοίνωσε ότι υποβάθμισε τις ΗΠΑ από ΑΑΑ σε ΑΑ+, δύο μήνες αφότου η χώρα απέτρεψε οριακά μια κρατική χρεοκοπία λόγω της μάχης για άρση του ορίου δανεισμού της. Το πρόβλημα του ανώτατου ορίου του χρέους ήταν επίσης ο λόγος για την πιστωτική υποβάθμιση της χώρας από την S&P το 2011.

Κατηγορεί τους Ρεπουμπλικάνους η κυβέρνηση Μπάιντεν

Κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν απέρριψαν την Παρασκευή την απόφαση του οίκου αξιολόγησης Moody’s να υποβαθμίσει τις οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ σε αρνητικές από σταθερές, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη αυτή ως αντανάκλαση αυτού που αποκάλεσαν «εξτρεμισμό και δυσλειτουργία» μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο.

«Ενώ η δήλωση του οίκου Moody’s διατηρεί την αξιολόγηση ΑΑΑ των Ηνωμένων Πολιτειών, διαφωνούμε με τη μετατόπιση σε αρνητική προοπτική. Η αμερικανική οικονομία παραμένει ισχυρή και οι τίτλοι του Δημοσίου είναι το κατεξοχήν ασφαλές και ρευστοποιήσιμο περιουσιακό στοιχείο στον κόσμο», ανέφερε σε δήλωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Ουάλι Αντέιμο.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιέρ δήλωσε ότι η αλλαγή ήταν «άλλη μια συνέπεια του εξτρεμισμού και της δυσλειτουργίας των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v