Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουτιά 40% για τις μετοχές της εταιρείας υδρογόνου Plug Power

Από τα 66 δολάρια της περιόδου της τρέλας των «meme stocks» στα 3,53 δολάρια στη σκιά των υψηλών επιτοκίων και των προβλημάτων στη βιομηχανία υδρογόνου. Εξέδωσε αποτελέσματα με «going concern».

Βουτιά 40% για τις μετοχές της εταιρείας υδρογόνου Plug Power

Η μετοχή της Plug Power υποχώρησε 40% την Παρασκευή, κλείνοντας στα 3,53 δολάρια αφού η εταιρεία ανάπτυξης κυψελών καυσίμου υδρογόνου δημοσίευσε πιο αδύναμα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα και εξέδωσε ειδοποίηση «going concern» σχετικά με πιθανή αδυναμία να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητες της το επόμενο 12μηνο.

Η εταιρεία με έδρα το Latham της Νέας Υόρκης δήλωσε πως εκτιμά ότι «τα υπάρχοντα μετρητά, τα διαθέσιμα προς πώληση και οι μετοχικοί τίτλοι δεν θα επαρκούν για τη χρηματοδότηση των εργασιών τους επόμενους 12 μήνες».

«Αυτές οι συνθήκες και τα γεγονότα εγείρουν ουσιαστική αμφιβολία σχετικά με την ικανότητα της εταιρείας να συνεχίσει να λειτουργεί», αναφέρεται στην δήλωση.

Η Plug Power, η οποία κατασκευάζει κυψέλες καυσίμου και συσκευές που παράγουν υδρογόνο, είχε έσοδα 198,7 εκατομμύρια δολάρια το τελευταίο τρίμηνο. Η καθαρή ζημία ανήλθε σε 283,5 εκατομμύρια δολάρια.

«Αυτό ήταν ένα δύσκολο τρίμηνο», είπε ο διευθύνων σύμβουλος Andy Marsh κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης για τα αποτελέσματα της εταιρείας.

«Τους τελευταίους μήνες, υπήρξαν τεράστιες προκλήσεις που σχετίζονται με τη διαθεσιμότητα υδρογόνου, κυρίως λόγω εγκαταστάσεων που έκλεισαν, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης στο Τενεσί, και των προσωρινών διακοπών λειτουργίας εργοστασίων σε ολόκληρο το δίκτυο υδρογόνου», πρόσθεσε.

Ο οικονομικός διευθυντής της Plug Power, Paul Middleton, υποβάθμισε την προειδοποίηση «going concern» και την ικανότητα της εταιρείας να αντλήσει χρηματοδότηση κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές. «Η γλώσσα που έχουμε συμπεριλάβει συχνά καθοδηγείται από τα λογιστικά πρότυπα», είπε.

«Εχω έναν ισολογισμό 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που δεν έχει μοχλευθεί. Εννοώ ότι πραγματικά δεν έχω χρέος. Επομένως, εξακολουθούμε να είμαστε εξαιρετικά σίγουροι για το εύρος των λύσεων για τις οποίες εργαζόμαστε».

Οι μετοχές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχουν βυθιστεί φέτος λόγω των υψηλών επιτοκίων. Η Global Clean Energy ETF, που περιλαμβάνει την Plug Power ως holding, έχει πέσει πάνω από 30% φέτος.

Η μετοχή της Plug Power ήταν από τις αγαπημένες των μικροεπενδυτών κατά τη περίοδο της τρέλας των «meme stocks» που ξέσπασε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι μετοχές εκτινάχθηκαν από περίπου 4 δολάρια το 2020 σε 66 δολάρια έως τον Ιανουάριο του 2021.

Οι αναλυτές των JPMorgan, Oppenheimer και RBC Capital υποβάθμισαν τη σύσταση για τη μετοχή και μείωσαν τις τιμές στόχους μετά τα αποτελέσματα της Πέμπτης.

«Ενώ πιστεύουμε ότι η Plug Power μπορεί να ξεπεράσει τα τρέχοντα ζητήματα ταμειακών ροών της, το τρέχον περιβάλλον λειτουργίας είναι πρόκληση», έγραψε ο Bill Peterson της JP Morgan σε ένα σημείωμα προς τους πελάτες. Ο αναλυτής υποβάθμισε τη σύσταση για τη μετοχή σε Neutral και μείωσε την τιμή στόχο στα 6 δολάρια από 10 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v