Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιταλία: Κεντροαριστερά κατά Μελόνι με αιχμή τα κέντρα μεταναστών στην Αλβανία

Το Δημοκρατικό Κόμμα καλεί σε διαδήλωση κατά της συμφωνίας με τον Εντι Ράμα για δημιουργία κλειστών κέντρων μεταναστών στη γείτονα, αποβλέποντας σε συσπείρωση με άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Ιταλία: Κεντροαριστερά κατά Μελόνι με αιχμή τα κέντρα μεταναστών στην Αλβανία

Είναι η πρώτη, μεγάλη κινητοποίηση της ιταλικής κεντροαριστεράς, από τότε που η Τζόρτζια Μελόνι ορκίστηκε πρωθυπουργός της χώρας. Το Δημοκρατικό Κόμμα Partito Democratico καλεί μέλη και υποστηρικτές του στην κεντρική Πλατεία Λαού στη Ρώμη το απόγευμα του Σαββάτου για να πουν «όχι» στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, την οποία συνθέτουν η Λέγκα, η Φόρτσα Ιτάλια και τα Αδέλφια της Ιταλίας της Μελόνι. «Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση αυτή έχει αποτύχει και έχουμε την ευθύνη να δημιουργήσουμε, όσο γρηγορότερα γίνεται, μια αξιόπιστη εναλλακτική», δήλωσε η γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Έλι Σλάιν.

Οι συμμετέχοντες στη σημερινή κινητοποίηση - αναμένονται πάνω από 100.000 άνθρωποι - θα αμφισβητήσουν την πολιτική της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό και προσφυγικό και, ακόμη ειδικότερα, την πρόσφατη συμφωνία της Ιταλίδας πρωθυπουργού με τον Αλβανό ομόλογό της Έντι Ράμα, η οποία αφορά τη δημιουργία δυο κλειστών κέντρων για παράτυπους μετανάστες στη βόρεια Αλβανία. Η ιταλική κεντροαριστερά την κρίνει παράνομη και επικίνδυνη.

Παράλληλα, το μεγαλύτερο κόμμα της ιταλικής αντιπολίτευσης λέει «όχι» στη συνταγματική μεταρρύθμιση που παρουσίασε η κυβέρνηση και η οποία προβλέπει την απευθείας εκλογή του πρωθυπουργού και αποδυνάμωση, συγχρόνως, του ρόλου του προέδρου της δημοκρατίας. «Φτάνει με τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, και των μεταναστών. Η κυβέρνηση αυτή ξέρει μόνο να ευνοεί τη μείωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων», δήλωσε η Σλάιν στην εφημερίδα La Repubblica. Όσο για την κρίση στην Μέση Ανατολή, ζητά την προστασία του άμαχου πληθυσμού της Γάζας και την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων. Oι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η τελευταία, μαζική συγκέντρωση των «Δημοκρατικών» είχε οργανωθεί στην ιταλική πρωτεύουσα πριν από πέντε χρόνια και ότι η σημερινή πρωτοβουλία, με βάση τις προθέσεις των οργανωτών της, θα πρέπει να βοηθήσει την κεντροαριστερά ώστε να καταφέρει να κάνει μια «νέα αρχή».

Μένει να διαπιστωθεί αν το Δημοκρατικό Κόμμα θα καταφέρει να βρει κάποια βασικά κοινά σημεία με τις υπόλοιπες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, αρχίζοντας από το Κίνημα Πέντε Αστέρων, ώστε να δημιουργηθεί όντως ένα ευρύ μέτωπο που θα είναι σε θέση να αμφισβητήσει τη σημερινή κυβέρνηση.

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v