Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιχείρηση «καλύτερες σχέσεις» από Σι και Μπάιντεν 

Οι ηγέτες ΗΠΑ και Κίνας συναντώνται στο Σαν Φρανσίσκο την Τετάρτη. Θα προσπαθήσουν να σταματήσουν την επιδείνωση των σχέσεών τους, που βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση των τελευταίων 40 ετών.

Επιχείρηση «καλύτερες σχέσεις» από Σι και Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Σι Τζινπίνγκ αναμένεται να έχουν ειλικρινείς συνομιλίες για την Ταϊβάν κατά τη συνάντηση των προέδρων ΗΠΑ και Κίνας στο Σαν Φρανσίσκο την Τετάρτη, σε μια νέα προσπάθεια σταθεροποίησης των σχέσεων μεταξύ των δύο δυνάμεων.

Εναν χρόνο μετά την πρώτη τους συνάντηση  -στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας- ο Μπάιντεν και ο Σι θα κάνουν προσπάθειες να σταματήσουν την απότομη επιδείνωση των σχέσεών τους, που βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση των τελευταίων 40 ετών. Η προσπάθειά τους πριν από ένα χρόνο εκτροχιάστηκε, όταν ένα ύποπτο κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι πέταξε πάνω από τις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο.

Τους τελευταίους μήνες, οι δύο πλευρές επανέλαβαν τη δέσμευσή τους σε ανώτατο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης μιας επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν στο Πεκίνο και ενός ταξιδιού στην Ουάσιγκτον από τον υπουργό Εξωτερικών Wang Yi.

Θα συζητήσουν για την ειρήνη στον κόσμο

«Οι δύο αρχηγοί κρατών θα έχουν ένα διάλογο σε βάθος για στρατηγικά ζητήματα, γενικά ζητήματα και ζητήματα που αφορούν την κατεύθυνση των σχέσεων ανάμεσα στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και τα ουσιαστικά ζητήματα που αφοορούν την ειρήνη και την ανάπτυξη στον κόσμο», δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ, προσθέτοντας ότι το Πεκίνο αρνείται «να ορίσει τις σχέσεις Κίνας-Ηνωμένων Πολιτειών με όρους ανταγωνισμού».

«Η Κίνα δεν φοβάται τον ανταγωνισμό, αλλά είμαστε αντίθετοι σε έναν ορισμό των σινοαμερικανικών σχέσεων με όρους ανταγωνισμού», πρόσθεσε στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Η συνάντηση της Τετάρτης θα έχει στόχο να «σταθεροποιηθούν» οι βαθιά παγωμένες σχέσεις, δήλωσε υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος, προσθέτοντας πως δεν περιμένει να υπάρξουν μείζονα αποτελέσματα.

με πληροφορίες από Financial Times, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v