Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπάχαλο λόγω... συνωνυμίας στις κατηγορίες σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Πορτογαλίας

Παραδέχτηκε η εισαγγελία ότι πράγματι έγινε λάθος στην απομαγνητοφώνηση συνομιλίας που οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης. Η επίμαχη αναφορά αφορούσε τον υπουργό Αντόνιο Κόστα Σίλβα και όχι τον πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα.

Μπάχαλο λόγω... συνωνυμίας στις κατηγορίες σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Πορτογαλίας

Η πoρτογαλική εισαγγελία, υπεύθυνη για την έρευνα σε βάρος του πρώην πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα, παραδέχτηκε ότι έγινε λάθος στην απομαγνητοφώνηση μιας συνομιλίας που οδήγησε στην πτώση του, καθώς φέρεται να μπέρδεψε το όνομά του με αυτό του υπουργού Οικονομίας Αντόνιο Κόστα Σίλβα, σύμφωνα με δικηγόρο ενός εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση.

«Ο Lacerda Machado ειδοποίησε την Εισαγγελία ότι όντως υπήρχε αυτό το λάθος και η Εισαγγελία το αναγνώρισε», δήλωσε ο δικηγόρος στους δημοσιογράφους κατά την είσοδό του στην αίθουσα του δικαστηρίου στο Campus de Justiça στη Λισαβόνα.

Επίμαχη είναι η υποκλοπή τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του Afonso Salema, πρώην διευθυντή της Start Campus, και του Diogo Lacerda Machado, συμβούλου της εταιρείας, στην οποία ο πρώτος ζητά από τον δεύτερο να απευθυνθεί στην κυβέρνηση για να παρέμβει σε μια αλλαγή των κωδικών οικονομικής δραστηριότητας για τα κέντρα δεδομένων.

«Ο Lacerda Machado λέει ότι, αν πρόκειται για το Υπουργείο Οικονομικών, θα μιλήσει με τον Fernando Medina. Αν είναι το Οικονομίας, "θα βρω τρόπο να μιλήσω" –και αυτό μεταγράφεται– στον Αντόνιο Κόστα. Τώρα, αυτό είναι παράλογο. Ο Lacerda Machado, αν θέλει να μιλήσει με τον Αντόνιο Κόστα, παίρνει το κινητό του τηλέφωνο και του τηλεφωνεί. Το ζητούμενο ήταν να μιλήσει με τον υπουργό Οικονομίας Αντόνιο Κόστα Σίλβα», εξήγησε ο δικηγόρος.

Σύμφωνα με τον Magalhães e Silva, αυτή ήταν η μόνη μαγνητοφώνηση στο κατηγορητήριο στην οποία η Lacerda Machado έκανε άμεση αναφορά στον Κόστα, μεταδίδει το Euractiv.

«Οι παραλείψεις, όταν είναι ακούσιες, προφανώς δεν είναι σοβαρές από υποκειμενική άποψη. Είναι σοβαρές μόνο από αντικειμενική σκοπιά. Είτε ήταν σκόπιμο είτε όχι, δεν προσβάλλω την Εισαγγελία», δήλωσε ο δικηγόρος του Lacerda Machado.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα ύστερα από αναφορές ότι υπήρξε ανάμειξή του στις συμφωνίες λιθίου, υδρογόνου και των κέντρων δεδομένων στο Σινές, γεγονός που οδήγησε τον πρόεδρο να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει βουλευτικές εκλογές για τις 10 Μαρτίου.

Η επιχείρηση της Τρίτης από την Εισαγγελία βασίστηκε σε τουλάχιστον 42 έρευνες και οδήγησε στη σύλληψη πέντε ατόμων για ανάκριση: του Vítor Escária, προσωπάρχη του πρωθυπουργού, του Nuno Mascarenhas, δημάρχου Sines, των Afonso Salema και Rui Oliveira Neves, δύο διευθυντών της εταιρείας Start Campus, και του δικηγόρου Diogo Lacerda Machado, φίλου του Αντόνιο Κόστα.

Συνολικά, υπάρχουν εννέα κατηγορούμενοι στην υπόθεση, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Υποδομών João Galamba, ο πρόεδρος της Πορτογαλικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος Nuno Lacasta, ο δικηγόρος και πρώην εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) João Tiago Silveira και η εταιρεία Start Campus.

Ο Κόστα βρίσκεται στο επίκεντρο ερευνών, καθώς το όνομά του φέρεται να αναφέρεται στις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες.

Την ημέρα της παραίτησής του, ο Κόστα αρνήθηκε να αποδεχθεί ότι είχε διαπράξει «οποιαδήποτε παράνομη ή καταδικαστέα πράξη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v