Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αργεντινή: Με 143% καλπάζει ο πληθωρισμός λίγες μέρες πριν το εκλογικό ντέρμπι

Στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και τρεις δεκαετίες, με προβλέψεις για +200% το επόμενο 12μηνο. Πάνω από το 40% του πληθυσμού ζει σε συνθήκες φτώχειας. Την Κυριακή ο β' γύρος των προεδρικών εκλογών.

Αργεντινή: Με 143% καλπάζει ο πληθωρισμός λίγες μέρες πριν το εκλογικό ντέρμπι

Ο πληθωρισμός στην Αργεντινή επιταχύνθηκε τον περασμένο μήνα στο υψηλότερο ετήσιο επίπεδο από τότε που η χώρα βγήκε από τον υπερπληθωρισμό εδώ και περισσότερες από τρεις δεκαετίες, υπογραμμίζοντας τη δεινή κατάσταση της οικονομίας ενόψει των προεδρικών εκλογών σε λίγες μέρες.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 8,3% τον Οκτώβριο σε μηνιαία βάση, λίγο κάτω από το ποσοστό του Σεπτεμβρίου και λιγότερο από τη διάμεση πρόβλεψη 9,45% των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg. Σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 142,7%, σύμφωνα με τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα, επίσης ελαφρώς κάτω από τις προβλέψεις.

Οι επικοινωνίες, τα είδη ένδυσης και τα είδη σπιτιού οδήγησαν σε αυξήσεις τιμών τον Οκτώβριο.

Οι Αργεντινοί θα επιλέξουν τον επόμενο πρόεδρό τους την Κυριακή 19 Νοεμβρίου, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών μεταξύ του υπουργού Οικονομίας Σέρχιο Μάσα και του υπερφιλελεύθερου αουτσάιντερ Χαβιέρ Μιλέι, ο οποίος προτείνει το κλείσιμο της κεντρικής τράπεζας και τη δολαριοποίηση της οικονομίας ως δραστική λύση για την αποτροπή του καλπασμού των τιμών με τριψήφιο ποσοστό.

Ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει, ο πληθωρισμός θα είναι η μεγαλύτερη άμεση πρόκληση για τον επόμενο ηγέτη της Αργεντινής. Οι νομισματικοί έλεγχοι έχουν αποδειχθεί ανεπαρκείς και μη βιώσιμοι, πράγμα που σημαίνει ότι μια σημαντική υποτίμηση του νομίσματος είναι στον ορίζοντα για την επόμενη κυβέρνηση, που θα αναλάβει καθήκοντα στις 10 Δεκεμβρίου. Ταυτόχρονα, η μείωση του χρόνιου δημοσιονομικού κενού συνεπάγεται περικοπή επιδοτήσεων και αύξηση των τιμών για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

Οι οικονομολόγοι βλέπουν τον ετήσιο πληθωρισμό κοντά στο 200% τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψη από την τελευταία μηνιαία έρευνα της κεντρικής τράπεζας.

Πάνω από το 40% των Αργεντινών ζουν στη φτώχεια, η οικονομία της χώρας αναμένεται να συρρικνωθεί ξανά φέτος, ενώ η κυβέρνηση δεν έχει πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Τα φθίνοντα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v