Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επίθεση Μελόνι στα συνδικάτα ενόψει γενικής απεργίας

Η αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα δύο από τα μεγαλύτερα συνδικάτα της Ιταλίας οξύνεται όσο πλησιάζει η Παρασκευή, καθώς η «επιτροπή εγγυήσεων» ζήτησε να «επανακαθοριστεί» η κινητοποίηση.

Επίθεση Μελόνι στα συνδικάτα ενόψει γενικής απεργίας

Με νύχια και με δόντια πασχίζει η ακροδεξιά κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι να υποστηρίξει ότι η γενική απεργία που έχουν κηρύξει τα συνδικάτα ενάντια στον προϋπολογισμό του 2024 είναι παράνομη, ενώ υπουργοί απειλούν ότι θα πρέπει να επιβληθούν περιορισμοί και απαγορεύσεις στο όνομα της υπεράσπισης των... ατομικών δικαιωμάτων.

Η αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα δύο από τα μεγαλύτερα συνδικάτα της Ιταλίας οξύνεται όσο πλησιάζει η Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου, ημέρα της γενικής απεργίας.

Οι ιταλικές συνδικαλιστικές οργανώσεις Cgil και Uil επιμένουν ότι δεν κάνουν πίσω στην γενική απεργία της Παρασκευής. 

Πρόκειται ουσιαστικά για απάντηση στην απόφαση της «δημόσιας επιτροπής εγγύησης», η οποία κάλεσε τα δύο συνδικάτα να επανακαθορίσουν την κινητοποίησή τους, με την αιτιολογία ότι «δεν αφορά στον ίδιο βαθμό όλους τους επαγγελματικούς κλάδους και τις περιοχές της χώρας».

Η «επιτροπή εγγύησης» απαρτίζεται από συνταγματολόγους και εργατολόγους, οι οποίοι επιλέγονται από τους προέδρους της ιταλικής βουλής και της γερουσίας. Αρμοδιότητά της είναι να διαπιστώνει αν σε κάθε απεργιακή κινητοποίηση υπάρχουν εγγυήσεις για τη διασφάλιση βασικών ατομικών δικαιωμάτων, όπως αυτά καθορίζονται από το Σύνταγμα της χώρας.

«Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες, απεργώντας, χάνουν χρήματα. Αποφάσισαν να το κάνουν για να βοηθήσουν να βελτιωθεί η χώρα μας και εμείς θα υπερασπιστούμε, με κάθε τρόπο, το δικαίωμα της απεργίας», υπογράμμισε ο Mαουρίτσιο Λαντίνι, γραμματέας του συνδικάτου Cgil.

Τα δύο ιταλικά συνδικάτα προχωρούν σε γενική απεργία που περιλαμβάνει τους τομείς των μεταφορών μέχρι τη λειτουργία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Ματέο Σαλβίνι δήλωσε απόψε ότι «στόχος του είναι να μη δημιουργηθούν προβλήματα σε εκατομμύρια Ιταλούς που μετακινούνται με τα δημόσια μέσα μεταφοράς» και ότι «αν χρειαστεί, θα υπογράψει απόφαση για να μην παραλύσει ο συγκεκριμένος τομέας για ένα ολόκληρο 24ωρο».

Οπως είπε, «δεν θα ακυρώσω το δικαίωμα στην απεργία, αλλά δεν μπορείτε να σταματήσετε την Ιταλία σε μία τόσο ευαίσθητη στιγμή για την οικονομία».

Η ιταλική κυβέρνηση παρουσίασε τον περασμένο μήνα προϋπολογισμό μείωσης φόρων, ο οποίος, σύμφωνα με τα συνδικάτα, δεν αντιμετωπίζει τις κύριες προκλήσεις της χώρας. Ο Λαντίνι δήλωσε ότι η χώρα χρειάζεται περισσότερες επενδύσεις σε σχολεία, υγεία και βιομηχανία, ενώ έκανε λόγο για «εκλογικό προϋπολογισμό», που έχει ως κύριο σκοπό να ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους της Μελόνι.

Στην κινητοποίηση ήταν αρχικά προγραμματισμένο να λάβουν μέρος εργαζόμενοι στις αερομεταφορές, ωστόσο, τα συνδικάτα του κλάδου ακύρωσαν την απεργία με ανακοίνωσή τους τη Δευτέρα.

Τα αριστερά κόμματα της αντιπολίτευσης συντάχθηκαν με τα συνδικάτα, ασκώντας κριτική κατά του προϋπολογισμού. «Η Μελόνι ταπεινώνει τους εργαζόμενους», δήλωσε η Ελι Σλάιν, επικεφαλής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v