Ρίχνει €127 δισ. στην αγορά ακινήτων η Κίνα

Το Πεκίνο επιταχύνει την προσπάθειά του να τονώσει την οικονομία και να θεραπεύσει τον πληγωμένο τομέα των κατασκευών. Φθηνά δάνεια ώστε να αναβαθμιστούν φτωχές περιοχές και κίνητρα για απόκτηση νεόδμητων διαμερισμάτων.

Ρίχνει €127 δισ. στην αγορά ακινήτων η Κίνα

Η Κίνα σχεδιάζει να παράσχει τουλάχιστον 1 τρισεκατομμύριο γουάν (127 δισ. ευρώ) σε χρηματοδότηση χαμηλού κόστους για προγράμματα ανακαίνισης αστικών κοινοτήτων και οικονομικά προσιτή στέγαση, σε ακόμη μια προσπάθεια να στηρίξει την ταλαιπωρημένη αγορά ακινήτων της χώρας, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας θα διοχετεύει κεφάλαια σε φάσεις μέσω τραπεζών και με αποδέκτες νοικοκυριά που θα αγοράσουν σπίτι. Σύμφωνα με τις πηγές, οι αξιωματούχοι εξετάζουν επιλογές όπως ο λεγόμενος συμπληρωματικός δανεισμός (PSL) και ειδικά δάνεια. Το πρώτο βήμα θα γίνει τις επόμενες μέρες. 

Το σχέδιο, μέρος μιας νέας πρωτοβουλίας του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Χε Λιφένγκ, συνιστά σημαντική επιτάχυνση της προσπάθειας των αρχών να βάλουν ένα τέλος στη μεγαλύτερη ύφεση ακινήτων εδώ και δεκαετίες, η οποία έχει επιβαρύνει την οικονομική ανάπτυξη και την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Οι ανησυχίες της αγοράς έχουν αυξηθεί σχετικά με την οικονομική ευρωστία των μεγαλύτερων ενεργών κατασκευαστών της χώρας, μετά από ρεκόρ χρεοκοπιών στον κλάδο.

Το ανεξόφλητο ποσό κεφαλαίων που έχουν ήδη χορηγηθεί ανήλθε σε 2,9 τρισ. γουάν τον Οκτώβριο. Μια καθαρή ένεση 1 τρισ. γουάν θα υπερέβαινε το σύνολο του προηγούμενου ρεκόρ το 2019. 

 

Tο πρόγραμμα PSL επιτρέπει στην κεντρική τράπεζα να παρέχει κεφάλαια χαμηλού κόστους μέσω πολιτικών και εμπορικών τραπεζών σε εργολάβους για ανακαίνιση υποβαθμισμένων περιοχών. Στη συνέχεια, οι εν λόγω κατασκευαστές χρησιμοποιούν τα χρήματα για να αγοράσουν τη γη από τις τοπικές κυβερνήσεις, οι οποίες με τη σειρά τους επιδοτούν με μετρητά τα νοικοκυριά των οποίων τα παλιά σπίτια κατεδαφίζονται, ώστε να αγοράσουν νεόδμητα ή υφιστάμενα διαμερίσματα, τονώνοντας τη ζήτηση.

Ο Bruce Pang, επικεφαλής οικονομολόγος της Jones Lang LaSalle για την Κίνα, αναμένει ότι η χρηματοδότηση θα οδηγήσει σε συνολικές άμεσες επενδύσεις άνω των 10 τρισ. γουάν.

Κρατικοί κατασκευαστές όπως η China Resources Land ήταν μεταξύ των μεγαλύτερων ωφελούμενων από την προηγούμενη επέκταση του προγράμματος στεγαστικής χρηματοδότησης.

Το πρόγραμμα PSL είναι αμφιλεγόμενο εργαλείο. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2014 για να αντιστρέψει την ύφεση της αγοράς ακινήτων, αλλά αργότερα επικρίθηκε έντονα για διόγκωση της φούσκας των ακινήτων σε περιφερειακές πόλεις.

Η κεντρική τράπεζα σταμάτησε σε μεγάλο βαθμό να παρέχει νέα κεφάλαια PSL το 2019, αλλά επανήλθε σταδιακά από πέρυσι, ώστε να βοηθήσει τις «πολιτικές τράπεζες» να παρέχουν χρηματοδότηση για την ανάπτυξη υποδομών.

Το τελευταίο σχέδιο έρχεται αφότου το Πεκίνο ανακοίνωσε μια μη συμβατική δημοσιονομική τόνωση τον περασμένο μήνα, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του δημοσιονομικού ελλείμματος με την έκδοση επιπλέον κρατικών ομολόγων ύψους 1 τρισ. γουάν.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο εξακολουθεί να βρίσκεται σε ανώμαλη πορεία ανάκαμψης, παρά τη βελτίωση που σημειώθηκε το τρίτο τρίμηνο. Τα επίσημα στοιχεία που θα δημοσιοποιηθούν αύριο Τετάρτη αναμένεται να δείξουν υποχώρηση της οικονομικής δυναμικής τον Οκτώβριο, αν και οι δείκτες πιθανότατα θα είναι βελτιωμένοι σε σχέση με πέρυσι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v