Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαλτώνει η οικονομία της Φινλανδίας λόγω βύθισης των εξαγωγών

Συρρίκνωση 0,9% για το ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση μετά την πανδημία, με μεγάλο ασθενή την πτώση της ζήτησης για εξαγωγές, μοχλό της οικονομίας της χώρας, και μάλιστα σε περιβάλλον επιτοκίων που δαγκώνουν.

Βαλτώνει η οικονομία της Φινλανδίας λόγω βύθισης των εξαγωγών

Τον μεγαλύτερο βαθμό συρρίκνωσής της μετά την έναρξη της πανδημίας άγγιξε η φινλανδική οικονομία, με κύρια βαρίδια την πτώση της ζήτησης για εξαγόμενα αγαθά και το υψηλότερο κόστος δανεισμού.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν συρρικνώθηκε εποχικά προσαρμοσμένο κατά 0,9% το τρίτο τρίμηνο, ενώ το δεύτερο τρίμηνο είχε αυξηθεί 0,6%, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας.

 

Η Τράπεζα της Φινλανδίας έχει προβλέψει ήπια ύφεση για τη φινλανδική οικονομία φέτος, καθώς ο βασικός μοχλός της, οι εξαγωγές, κλονίζεται από την ασθενέστερη ζήτηση. Το κόστος πίστωσης και οι αυξήσεις επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν αφήσει επίσης αντίκτυπο στην οικονομία, καθώς πάνω από το 95% των στεγαστικών δανείων συνδέονται με μεταβλητά επιτόκια αποδυναμώνοντας τις καταναλωτικές δαπάνες.

Τα τελευταία στοιχεία για το ΑΕΠ είναι «ένα πολύ λυπηρό ανάγνωσμα», παρόλο που ούτως ή άλλως αναμενόταν συρρίκνωση, δήλωσε ο Jukka Appelqvist, επικεφαλής οικονομολόγος του Φινλανδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, γράφει το Bloomberg. Οι μεγαλύτερες προκλήσεις στη χώρα σχετίζονται με την εγχώρια κατασκευή κατοικιών και την ασθενή ζήτηση για εξαγωγές, πρόσθεσε.

Τον περασμένο μήνα, το υπουργείο Οικονομικών προέβλεψε επιστροφή στην ανάπτυξη το 2024, μετά τη φετινή στασιμότητα, με δεδομένη την αναβίωση της παγκόσμιας ζήτησης και καθώς τα επιτόκια έπιασαν ταβάνι. Αντίθετα, άλλοι οικονομολόγοι, μεταξύ των οποίων και η Nordea Bank, δεν αναμένουν ανάπτυξη ούτε την επόμενη χρονιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v