Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αέρας στα πανιά των hedge funds από το σορτάρισμα μετοχών αιολικής ενέργειας

Χαράς ευαγγέλια από την πτώση 35% του δείκτη S&P Global Clean Energy για hedge funds. Πλήγμα στις εταιρείες αιολικής ενέργειας από τον υψηλό πληθωρισμό.

Αέρας στα πανιά των hedge funds από το σορτάρισμα μετοχών αιολικής ενέργειας

Κερδοφόρες αποδεικνύονται οι θέσεις short που έλαβαν hedge funds εναντίον μετοχών αιολικής ενέργειας, με κάποια να προβλέπουν ότι θα υπάρξει περαιτέρω «πόνος» για τον προβληματικό τομέα. 

Οι επενδυτικές εταιρείες Marshall Wace και Qube Resarch & Technologies είναι μεταξύ αυτών που αποκόμισαν κέρδη εκατομμυρίων από την πτώση στις τιμές των μετοχών εταιρειών όπως οι Siemens Energy και Ørsted.

Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, τα σορταρίσματα αντανακλούν μια γενικότερη υποχώρηση του ενθουσιασμού για τις μετοχές της πράσινης ενέργειας, παρά τις τεράστιες φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις που προσφέρουν οι κυβερνήσεις στις ΗΠΑ και στην Ε.Ε. σε εταιρείες ανανεώσιμης ενέργειας. 

Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αιολική ενέργεια υπογράφουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια στα οποία ορίζεται μια σταθερή τιμή για την πώληση ενέργειας. Ωστόσο, ο υψηλός πληθωρισμός έχει αυξήσει τα κόστη τους, ενώ τα υψηλά επιτόκια έχουν καταστήσει πιο ακριβή την άντληση χρηματοδότησης για νέα έργα. 

Ο δείκτης S&P Global Clean Energy, o oποίος περιλαμβάνει τις μετοχές των 100 μεγαλύτερων ενεργειών ανανεώσιμης ενέργειας, εκτινάχτηκε στο ξεκίνημα της πανδημίας, φτάνοντας σε νέο υψηλό στις αρχές του 2021. Αλλά στη συνέχεια κατέγραψε μεγάλη πτώση, και αφότου έχασε περαιτέρω έδαφος το 2022, έχει υποχωρήσει περαιτέρω 35% φέτος. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v