Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χτύπημα 60 δισ. στον Σολτς από το Συνταγματικό Δικαστήριο

Αποφάσισε ότι είναι αντισυνταγματική η μεταφορά €60 δισ. που προορίζονταν για την αντιμετώπιση της πανδημίας κορωνοϊού σε Ταμείο για το Κλίμα.

Χτύπημα 60 δισ. στον Σολτς από το Συνταγματικό Δικαστήριο

Το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας έκρινε ότι η απόφαση της κυβέρνησης συνασπισμού να επανακατανείμει 60 δισ. ευρώ αχρησιμοποίητου χρέους από την εποχή της πανδημίας σε Ταμείο για το κλίμα και τον μετασχηματισμό της οικονομίας ήταν αντισυνταγματική.

Εκρινε ότι η μετατόπιση 60 δισ. ευρώ που προορίζονταν για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 σε ένα Ταμείο εκτός προϋπολογισμού παραβιάζει το γερμανικό συνταγματικό Δίκαιο.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο δημοσιονομικός ελιγμός που συμφωνήθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 από τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες (SPD), τους Πράσινους που είναι υπέρ των δαπανών και τους δημοσιονομικά προσεκτικούς Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) στη συμφωνία συνασπισμού τους επέτρεψε στα κόμματα να αξιοποιήσουν στο έπακρο μια προσωρινή αναστολή των ορίων δανεισμού.

Το θέμα κινήθηκε από τη συντηρητική συμμαχία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι δήλωσαν ότι ήθελαν να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της χώρας. Η δημοσιονομική πολιτική του συνασπισμού του καγκελάριου Ολαφ Σολτς κινδυνεύει να αποδιοργανωθεί μετά από αυτή την απόφαση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v