Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Πράσινο φως» από Ευρωπαϊκή Ένωση για τους περιορισμούς στις εκπομπές μεθανίου

Οι εταιρείες θα πρέπει να αναφέρουν τις εκπομπές μεθανίου και να λαμβάνουν μέτρα για την αποφυγή τους.

«Πράσινο φως» από Ευρωπαϊκή Ένωση για τους περιορισμούς στις εκπομπές μεθανίου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σε συμφωνία που θα αναγκάσει τις εταιρείες πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα να περιορίσουν την επικίνδυνη ρύπανση από μεθάνιο.

Σύμφωνα με τον προτεινόμενο νόμο, οι εταιρείες θα πρέπει να αναφέρουν τις εκπομπές μεθανίου και να λαμβάνουν μέτρα για την αποφυγή τους. Τα μέτρα περιλαμβάνουν την εύρεση και τη επιδιόρθωση διαρροών.

Η Τζούτα Πάουλους, Γερμανίδα ευρωβουλευτής της Ομάδας των Πρασίνων που εργάστηκε πάνω στην πρόταση, δήλωσε: «Επιτέλους, η Ε.Ε. αντιμετωπίζει το δεύτερο πιο σημαντικό αέριο του θερμοκηπίου με φιλόδοξα μέτρα. Λιγότερες εκπομπές μεθανίου σημαίνει περισσότερη προστασία του κλίματος και περισσότερη ενεργειακή κυριαρχία».

Η παγκόσμια θερμαντική ισχύ του μεθανίου είναι 80 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του διοξειδίου του άνθρακα σε διάστημα 20 ετών, αλλά δεν διατηρείται τόσο πολύ στην ατμόσφαιρα. Η μείωση των εκπομπών μεθανίου θεωρείται ως ένας φθηνός και εύκολος τρόπος για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Όπως μεταδίδει η Guardian, οι νέοι κανόνες της ΕΕ, που συμφωνήθηκαν την Τετάρτη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σημαίνουν ότι οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων πρέπει να προσπαθήσουν να επιδιορθώσουν τις διαρροές το αργότερο πέντε ημέρες μετά την εύρεση τους και να τις επιδιορθώσουν πλήρως μέσα σε έναν μήνα. 

Το μεθάνιο, το οποίο ευθύνεται για περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας θέρμανσης μετά τη Βιομηχανική Επανάσταση, διαρρέει στην ατμόσφαιρα από υποδομές ορυκτών καυσίμων, αγροκτήματα και χωματερές. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας διαπίστωσε ότι περισσότερο από το 75% των εκπομπών μεθανίου από πετρέλαιο και φυσικό αέριο και το ήμισυ των εκπομπών από άνθρακα μπορούν να μειωθούν με την υπάρχουσα τεχνολογία, συχνά με χαμηλό κόστος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v