Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Meta: Προσφυγή κόντρα στην ψηφιακή αντιμονοπωλιακή νομοθεσία της ΕΕ

Ο τεχνολογικός κολοσσός υποστηρίζει ότι η Επιτροπή κακώς συμπεριέλαβε τις υπηρεσίες Marketplace και Messenger του Facebook στο πεδίο εφαρμογής των νέων αντιμονοπωλιακών κανόνων της Ενωσης. Ζητά διευκρινίσεις.

Meta: Προσφυγή κόντρα στην ψηφιακή αντιμονοπωλιακή νομοθεσία της ΕΕ

Η Meta Platforms αμφισβητεί και επισήμως την καταστολή της κυριαρχίας των εταιρειών Big Tech από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανοίγοντας τον δρόμο για νέα νομική διαμάχη μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών και της υπερδύναμης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, γράφει το Bloomberg.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έσφαλε θέτοντας τις υπηρεσίες Marketplace και Messenger του Facebook στο πεδίο εφαρμογής των νέων ψηφιακών αντιμονοπωλιακών κανόνων της Ενωσης, σύμφωνα με προσφυγή που κατέθεσε στα δικαστήρια της ΕΕ. Ανοίγει έτσι μια δικαστική διαμάχη κατά του ευρωπαϊκού νόμου για τις ψηφιακές αγορές (DMA), ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να περιορίσει την κατάχρηση στην αγορά.

«Ζητάμε συγκεκριμένες νομικές διευκρινίσεις», δήλωσε εκπρόσωπος της Meta. «Δεν αλλοιώνεται η σταθερή μας δέσμευση για συμμόρφωση με το DMA».

Ο νόμος αναγκάζει τη Meta να λαμβάνει την άδεια των χρηστών πριν κοινοποιεί δεδομένα τους μεταξύ του Marketplace και άλλων υπηρεσιών που της ανήκουν. 

Γενικότερα, ο νόμος καθιστά παράνομη για ορισμένες πλατφόρμες την εύνοια των δικών τους υπηρεσιών έναντι των ανταγωνιστών, απαγορεύοντάς τους να συνδυάζουν προσωπικά δεδομένα στις διάφορες υπηρεσίες τους και να χρησιμοποιούν δεδομένα που συλλέγουν από τρίτους εμπόρους για να τους ανταγωνίζονται. Επίσης, οφείλουν να επιτρέπουν στους χρήστες να κατεβάζουν εφαρμογές από αντίπαλες πλατφόρμες.

Η μηχανή αναζήτησης Google της Alphabet, το Safari της Apple, το marketplace της Amazon και το TikTok της Bytedance περιλαμβάνονται επίσης στη λίστα των 22 πλατφορμών που καλύπτονται από τον νόμο DMA. Η Apple πρόκειται επίσης να κινηθεί νομικά κατά της συμπερίληψης ορισμένων από τις υπηρεσίες της.

Η Meta έχει ήδη εμπλακεί σε διαμάχη με την ΕΕ, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατήγγειλε τον Δεκέμβριο ότι η εταιρεία της Καλιφόρνιας συνέτριψε τον ανταγωνισμό συνδέοντας το Facebook Marketplace με το τεράστιο κοινωνικό της δίκτυο. Η Meta έχει ήδη διευθετήσει παρόμοια υπόθεση που ξεκίνησε από τη βρετανική αρχή ανταγωνισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v