Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπάιντεν σε Σι: Ο ανταγωνισμός δεν πρέπει να οδηγήσει σε σύγκρουση

Την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας τόνισαν οι Μπάιντεν και Σι στη συνάντησή τους. «Ο πλανήτης είναι αρκετά μεγάλος για να επιτύχουν και οι δύο χώρες» τόνισε ο Κινέζος πρόεδρος.

Μπάιντεν σε Σι: Ο ανταγωνισμός δεν πρέπει να οδηγήσει σε σύγκρουση

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέφερε στον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα πρέπει να διασφαλίσουν ότι ο μεταξύ τους ανταγωνισμός δεν θα οδηγήσει σε σύγκρουση, λέγοντας ότι μπορούν να συνεργαστούν στην τεχνητή νοημοσύνη και την κλιματική αλλαγή.

«Πάντα θεωρούσα ότι συζητάμε με ευθύτητα και ειλικρίνεια» ανέφερε ο Μπάιντεν στην έναρξη της συνάντησης του με τον Σι στο περιθώριο του φόρουμ της APEC, της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού, στο Σαν Φρανσίσκο. «Δεν συμφωνούμε πάντα, το οποίο δεν προκαλεί έκπληξη, αλλά οι συναντήσεις μας ήταν πάντοτε ειλικρινείς και χρήσιμες» πρόσθεσε. 

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο ανταγωνισμός δεν θα εκτραπεί σε σύγκρουση. Και πρέπει να το διαχειριστούμε με υπευθυνότητα» πρόσθεσε ο Μπάιντεν. 

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Σι τόνισε από την πλευρά του ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ πρέπει να υπερβούν τις διαφορές τους. «Ο πλανήτης είναι αρκετά μεγάλος για να επιτύχουν και οι δύο χώρες» υπογράμμισε ο Κινέζος πρόεδρος. Ο Σι χαρακτήρισε τη σχέση ΗΠΑ-Κίνας «την πιο σημαντική διμερή σχέση στον κόσμο».

«Για δύο μεγάλες χώρες όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ, δεν είναι επιλογή να γυρίσει η μία την πλάτη στην άλλη. Δεν είναι ρεαλιστικό η μία πλευρά να μετασχηματίσει την άλλη και η σύγκρουση και η αντιπαράθεση έχουν αβάστακτες συνέπειες και για τις δύο πλευρές» υπογράμμισε. 

Ο Σι ανέφερε ακόμα ότι ο προστατευτισμός αποτελεί βαρίδι για την παγκόσμια οικονομία και ότι η ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας είναι υποτονική. 

H συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών είναι η πρώτη μετά τη συνάντησή τους στο περιθώριο των εργασιών της G20 στην Ινδονησία πριν από έναν χρόνο. Αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ώρες και έχει στόχο την εξομάλυνση των τεταμένων σχέσεων μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v