Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπάιντεν-Σι συμφώνησαν να αποκαταστήσουν στρατιωτική επικοινωνία

Σειρά συμφωνιών υπέγραψαν οι πρόεδροι ΗΠΑ και Κίνας, παραμένουν οι διαφορές για την Ταϊβάν. «Επιστρέφουμε στην άμεση επικοινωνία», λέει ο Μπάιντεν αλλά επιμένει ότι ο Σι είναι... δικτάτορας.

Μπάιντεν-Σι συμφώνησαν να αποκαταστήσουν στρατιωτική επικοινωνία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ συμφώνησαν την Τετάρτη να ανοίξουν μια προεδρική τηλεφωνική γραμμή, να επαναλάβουν τις στρατιωτικές επικοινωνίες και να εργαστούν για τον περιορισμό της παραγωγής φαιντανύλης, επιδεικνύοντας απτή πρόοδο στις πρώτες προσωπικές συνομιλίες τους εδώ και ένα χρόνο, μεταδίδει το Reuters.

Ο Μπάιντεν και ο Σι συναντήθηκαν για περίπου τέσσερις ώρες στα περίχωρα του Σαν Φρανσίσκο, για να συζητήσουν θέματα που έχουν επιβαρύνει τις αμερικανο-κινεζικές σχέσεις. Οι υποβόσκουσες διαφορές παραμένουν, ιδίως όσον αφορά την Ταϊβάν.

Σε μια σημαντική τομή, οι δύο κυβερνήσεις σχεδιάζουν να επαναλάβουν τις στρατιωτικές επαφές που η Κίνα διέκοψε μετά την επίσκεψη της τότε προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν τον Αύγουστο του 2022.

«Επιστρέφουμε στην άμεση, ανοιχτή και ξεκάθαρη επικοινωνία σε άμεση βάση», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Επιπλέον, ο Μπάιντεν είπε ότι ο ίδιος και ο Σι συμφώνησαν σε επικοινωνίες υψηλού επιπέδου. «Αυτός και εγώ συμφωνήσαμε ότι ο καθένας από εμάς μπορεί να σηκώσει το τηλέφωνο απευθείας και θα ακουστεί αμέσως».

Αλλά σε ένα σχόλιο που πιθανόν να εκνευρίσει τους Κινέζους, ο Μπάιντεν δήλωσε αργότερα στους δημοσιογράφους ότι δεν έχει αλλάξει την άποψή του ότι ο Σι είναι δικτάτορας.

«Λοιπόν, κοίτα, είναι. Θέλω να πω, είναι δικτάτορας με την έννοια ότι είναι ένας τύπος που κυβερνά μια χώρα που είναι κομμουνιστική χώρα», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Ο Σι είπε στον Μπάιντεν ότι οι αρνητικές απόψεις για το Κομμουνιστικό Κόμμα στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν άδικες, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση.

Ο Μπάιντεν και ο Σι προσήλθαν στις συνομιλίες επιδιώκοντας να εξομαλύνουν μια ακανθώδη περίοδο στις σχέσεις, που πήρε τροπή προς το χειρότερο μετά τη διέλευση ενός ύποπτου κινεζικού μπαλονιού παρακολούθησης από τις ΗΠΑ και την κατάρριψή του από αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος τον Φεβρουάριο.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο Μπάιντεν έθεσε τομείς στους οποίους η Ουάσιγκτον έχει ανησυχίες, συμπεριλαμβανομένων των κρατούμενων Αμερικανών πολιτών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Σιντζιάνγκ, το Θιβέτ και το Χονγκ Κονγκ και των επιθετικών δραστηριοτήτων του Πεκίνου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

«Απλά μιλάμε, απλά είμαστε ωμοί μεταξύ μας, ώστε να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Ταϊβάν και Ισραήλ

Μετά την υπόσχεση για ανανέωση των επικοινωνιών, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν θα συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του, όταν αυτό το πρόσωπο ονομαστεί, δήλωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο Μπάιντεν και ο Σι συμφώνησαν ότι η Κίνα θα περιορίσει τις εξαγωγές ειδών που σχετίζονται με την παραγωγή του οπιοειδούς φαιντανύλη, κύρια αιτία υπερβολικής δόσης ναρκωτικών στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Θα σώσει ζωές», δήλωσε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι εκτιμά τη «δέσμευση» του Σι για το θέμα.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Κίνα θα κυνηγήσει άμεσα συγκεκριμένες χημικές εταιρείες που παρασκευάζουν πρόδρομες ουσίες της φαιντανύλης, δήλωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος στους δημοσιογράφους. Ο ίδιος υποσχέθηκε να «εμπιστεύεται αλλά να επαληθεύει» τις κινεζικές ενέργειες σχετικά με το ναρκωτικό.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης να συγκεντρώσουν εμπειρογνώμονες για να συζητήσουν τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος περιέγραψε μια ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την Ταϊβάν, το δημοκρατικό νησί που η Κίνα διεκδικεί ως έδαφός της. Η προτίμηση της Κίνας είναι η ειρηνική επανένωση με το νησί της Ταϊβάν που διεκδικεί η Κίνα, είπε ο Σι στον Μπάιντεν, δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, αλλά ο Σι συνέχισε να μιλάει για τις συνθήκες υπό τις οποίες θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί βία.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι τόνισε την ανάγκη για ειρήνη και σταθερότητα στο στενό της Ταϊβάν. Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Μπάιντεν υποστήριξε τη διατήρηση του status quo και ότι η Κίνα πρέπει να σεβαστεί την εκλογική διαδικασία της Ταϊβάν.

«Ο πρόεδρος Σι απάντησε ‘Κοιτάξτε, η ειρήνη είναι ωραία και καλή, αλλά σε κάποιο σημείο πρέπει να προχωρήσουμε προς την επίλυση γενικότερα’», ανέφερε ο αξιωματούχος τον Σι.

Ο Σι κάλεσε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν να στέλνουν όπλα στην Ταϊβάν και να υποστηρίξουν την ειρηνική «επανένωση» της Κίνας με την Ταϊβάν, ανέφεραν τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η Μπόνι Γκλέιζερ, εμπειρογνώμονας για την Ταϊβάν στο Ταμείο Μάρσαλ των Ηνωμένων Πολιτειών της Γερμανίας, δήλωσε ότι ο Σι φαίνεται να μετέφερε τόσο απειλές όσο και διαβεβαιώσεις για την Ταϊβάν.

«Η υπόδειξη ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση στο εγγύς μέλλον είναι ένα ανησυχητικό σημάδι, ακόμη και αν τόνισε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για στρατιωτική δράση κατά της Ταϊβάν τα επόμενα χρόνια», δήλωσε η ίδια.

Ο Μπάιντεν είπε ότι ζήτησε από τον Σι να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στο Ιράν για να παροτρύνει την Τεχεράνη να μην εξαπολύει επιθέσεις με αντιπρόσωπο σε αμερικανικούς στόχους στη Μέση Ανατολή, καθώς συνεχίζεται η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα.

Σι: Η Κίνα είναι έτοιμη να γίνει εταίρος και φίλος των ΗΠΑ

Η Κίνα είναι έτοιμη να γίνει εταίρος και φίλος των Ηνωμένων Πολιτειών και υπάρχει άφθονος χώρος για διμερή συνεργασία, δήλωσε ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ σε αμερικανικά στελέχη στο Σαν Φρανσίσκο την Τετάρτη, καθώς το Πεκίνο προσπαθεί να καθησυχάσει τις παγκόσμιες επιχειρήσεις και να αντιμετωπίσει τους αγώνες της χώρας του να προσελκύσει ξένες επενδύσεις.

Τόνισε πως η πόρτα των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας δεν μπορεί να κλείσει και πως «είναι λάθος να βλέπουμε την Κίνα ως απειλή και να παίζουμε παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος εναντίον της Κίνας».

Η Κίνα δεν έχει καμία πρόθεση να προκαλέσει τις ΗΠΑ, είπε, συμπληρώνοντας όμως πως οι ΗΠΑ δεν πρέπει να στοιχηματίζουν εναντίον της Κίνας ή να παρεμβαίνουν στις εσωτερικές της υποθέσεις.

Τόνισε επίσης πως υπάρχει πολύς χώρος για συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Κινεζικό ΥΠΕΞ: «Πολύ καλή» η σύνοδος

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν είχαν μια «πολύ καλή» σύνοδο κορυφής, που ήταν περιεκτική και σε βάθος, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η σύνοδος κορυφής έχει στρατηγική σημασία και θα αποτελέσει ορόσημο στην ιστορία των σινο-αμερικανικών σχέσεων, είπε.

Αντίδραση για το «δικτάτορας»

Ο χαρακτηρισμός του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ ως «δικτάτορα» από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ήταν εξαιρετικά εσφαλμένος και συνιστά ανεύθυνη πολιτική χειραγώγηση, ανακοίνωσε παράλληλα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Αυτό το είδος δηλώσεων είναι εξαιρετικά εσφαλμένο και αποτελεί ανεύθυνη πολιτική χειραγώγηση. Η Κίνα αντιτίθεται κατηγορηματικά», δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων η εκπρόσωπος του υπουργείου Μάο Νινγκ.

«Υπάρχουν πάντα κακόβουλοι άνθρωποι που προσπαθούν να δημιουργήσουν ρήγμα στις σινο-αμερικανικές σχέσεις και οι οποίοι δεν θα το πετύχουν», πρόσθεσε χωρίς να επεκταθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v