Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναβάθμιση επί... 2 για Πορτογαλία από Moody's

Εντυπωσιακή η αντίδραση των οίκων αξιολόγησης απέναντι στις προοπτικές της χώρας παρότι οδεύει σε πρόωρες εκλογές. Τρεις οίκοι πλέον την τοποθετούν στην κορυφαία κατηγορία «Α».

Αναβάθμιση επί... 2 για Πορτογαλία από Moodys

Η αξιολόγηση των κρατικών ομολόγων της Πορτογαλίας αυξήθηκε δύο μονάδες από την Moody's Investors Service, η οποία επικαλέστηκε τις «στερεές» μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας.

Η αξιολόγηση ανέβηκε στο Α3 από Baa2, με σταθερό outlook, γνωστοποίησε ο οίκος, ο οποίος τον Μάιο είχε αναθεωρήσει τις προοπτικές σε «θετικές».

Η αναβάθμιση «αντανακλά τις διατηρούμενες θετικές πιστωτικές επιδράσεις μεσοπρόθεσμα από μια σειρά οικονομικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων, της απομόχλευσης του ιδιωτικού τομέα και της συνεχιζόμενης ενίσχυσης του τραπεζικού τομέα», αναφέρει η Moody's στην ανακοίνωση.

Ενώ η οικονομία της χώρας αναμένεται να επιβραδύνει φέτος, μετά την ανάκαμψη από την πανδημία, η κυβέρνηση σχεδιάζει να συνεχίσει να μειώνει το βάρος του χρέους. Η Πορτογαλία είχε τον τρίτο υψηλότερο δείκτη χρέους στη ζώνη του ευρώ το 2022 και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι θα βρίσκεται στην έκτη θέση το 2023, καθώς ο λόγος χρέους της προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν πέφτει κάτω από τα επίπεδα της Γαλλίας, της Ισπανίας και του Βελγίου.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα παραιτήθηκε απροσδόκητα την περασμένη εβδομάδα εν μέσω έρευνας για πιθανή διαφθορά στην κυβέρνηση. Ο Πρόεδρος της χώρας προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τις 10 Μαρτίου, προσθέτοντας ότι η παραίτηση του πρωθυπουργού θα τεθεί επισήμως σε ισχύ στις αρχές Δεκεμβρίου για να προλάβει η Βουλή να εγκρίνει τον προϋπολογισμό της απερχόμενης κυβέρνησης για το 2024.

Η Moody's είπε ότι η παραίτηση και η έρευνα για τη διαφθορά «μπορεί να επιβραδύνουν την πρόοδο στις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις», αν και «τα στοιχεία μέχρι στιγμής δείχνουν ότι τα θεσμικά όργανα της Πορτογαλίας επιτρέπουν στη χώρα να αντιμετωπίσει το ζήτημα αποτελεσματικά».

«Το γεγονός ότι αυτή η απόφαση της Moody's ελήφθη μετά τον προγραμματισμό πρόωρων εκλογών καταδεικνύει ότι τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας είναι ισχυρά και επιβεβαιώνει ότι η Πορτογαλία κατέκτησε μια θέση μεταξύ της ομάδας των χωρών με καλύτερη πιστωτική ποιότητα και τη μεγαλύτερη διεθνή αξιοπιστία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Fernando Medina.

Ο προϋπολογισμός του 2024 περιλαμβάνει περικοπές φόρου εισοδήματος και στοχεύει σε πλεόνασμα 0,2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, μικρότερο από το προβλεπόμενο πλεόνασμα για το 2023. Ο Κόστα είναι πρωθυπουργός από το 2015.

Μια αλλαγή στην κυβέρνηση μπορεί να μην οδηγήσει απαραίτητα σε σημαντική αλλαγή στη δημοσιονομική πολιτική. Με τον δείκτη χρέους πάνω από το 100% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και με επιβράδυνση της οικονομίας, η δημοσιονομική πειθαρχία πιθανότατα θα παραμείνει κεντρική πολιτική σε οποιαδήποτε διοίκηση, σημειώνει το Bloomberg.

Η Τράπεζα της Πορτογαλίας περιμένει ανάπτυξη 2,1% φέτος και 1,5% το 2024, από 6,8% το 2022. Η Moody's δήλωσε ότι αναμένει ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί περίπου 2% ετησίως τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Πορτογαλίας ήταν στο 3,25% την Παρασκευή, σε σύγκριση με περίπου 3,2% πριν από έξι μήνες. Είχε φτάσει το 18% το 2012 στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.

Η Πορτογαλία είχε για τελευταία φορά αξιολόγηση στη ζώνη «A» το 2011. Η Fitch αναβάθμισε την Πορτογαλία σε A- τον Σεπτέμβριο, ενώ η χώρα έχει βαθμολογία BBB+ με θετική προοπτική από την S&P Global Ratings.

«Η Πορτογαλία έχει πλέον αξιολογήσεις επιπέδου Α από τρεις οίκους αξιολόγησης (Moody's, Fitch και DBRS), κάτι που ανοίγει την πόρτα σε ένα πολύ ευρύ σύνολο επενδυτών να τοποθετηθούν στο πορτογαλικό δημόσιο χρέος», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v