Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τίτλοι τέλους για τα funds του διάσημου «short» Jim Chanos

Εγινε γνωστός από το στοίχημα κατά της Enron αλλά την... πάτησε ποντάροντας κατά της Tesla. Πώς αποτιμά τη σημερινή εικόνα της αγοράς. Οι αποδόσεις που μοίρασε στους επενδυτές.

Τίτλοι τέλους για τα funds του διάσημου «short» Jim Chanos

Μια από τους πιο γνωστές αρκούδες της Wall Street, ο Jim Chanos, δήλωσε του ότι κλείνει τα κύρια funds του που είναι εστιασμένα στο σορτάρισμα τίτλων μετά από πάνω από τρεις δεκαετίες.

Ο Chanos έγινε γνωστός από το στοίχημά του ενάντια στην Enron, την εταιρεία ενέργειας που κατέρρευσε το 2001, καθώς και για την πιο πρόσφατη, αλλά αποτυχημένη, εκστρατεία του ενάντια στην εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla, την οποία περιέγραψε ως «τσίρκο».

Σε μια επιστολή προς τους επενδυτές που είδαν οι Financial Times, ο Chanos έγραψε: «Δεν είναι μυστικό ότι το μοντέλο long/short έχει δεχτεί πίεση και το ενδιαφέρον για αυτούς που επιλέγουν μετοχές με βάση τα θεμελιώδη έχει ατονίσει».

Και πρόσθεσε: «Ενώ είμαι τόσο παθιασμένος όσο ποτέ με την έρευνα και τις επενδύσεις, αισθάνομαι υποχρεωμένος να κυνηγήσω αυτά τα πάθη σε μια διαφορετική δομή».

Ο Χάνος, 66 ετών, δήλωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων θα επιστραφεί στους επενδυτές μέχρι το τέλος του έτους. Θα συνεχίσει να προσφέρει εξατομικευμένες συμβουλές για short ιδέες με βάση τα θεμελιώδη, καθώς και ορισμένες εκτιμήσεις για τα μακροοικονομικά.

«Ακόμη και μπροστά στην πολυετή ευφορία της αγοράς, έχουμε εργαστεί σκληρά για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες σας και τις κοινές μας προσδοκίες», έγραψε ο Chanos.

Στην επιστολή του, ανέφερε ότι οι short συμμετοχές του είχαν δημιουργήσει ετησιοποιημένο «Αλφα» - υπεραπόδοση σε σχέση με ευρείς δείκτες της αγοράς όπως ο S&P 500 και ο Russell 2000 - περίπου 8% από τον πυθμένα της αγοράς του 2018 και περισσότερο από 20% τα τελευταία τρία χρόνια.

«Αυτά τα αποτελέσματα, παρά την πολιτική μηδενικών επιτοκίων, τη μανία των μετοχών meme και πολλά άλλα, παραμένουν υψηλότερα από σχεδόν όλους τους δείκτες απόδοσης του κλάδου hedge funds», πρόσθεσε.

Οι short sellers στοχεύουν να επωφεληθούν από την πτώση των τιμών, δανειζόμενοι μετοχές και ποντάροντας σε ένα στοίχημα ότι η αξία τους θα έχει μειωθεί μέχρι να τις επιστρέψουν. Ενώ είναι καθιερωμένο στοιχείο των χρηματοπιστωτικών αγορών, σχεδόν πάντα προκαλεί διαμάχες, συχνά με τα στελέχη των εταιρειών που στοχεύουν.

Παρότι έχασε κάποια εξέχοντα στοιχήματα όπως αυτό στην Tesla και ορισμένες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, ο Chanos δεν μετέβαλε ποτέ τη σκεπτικιστική του τάση, λέγοντας στους FT το 2020 ότι «είμαστε στη χρυσή εποχή της απάτης». Μια εβδομάδα πριν, τα κεφάλαιά του είχαν βάλει ένα στοίχημα 100 εκατ. δολαρίων κατά της γερμανικής εταιρείας πληρωμών Wirecard, η οποία κήρυξε πτώχευση αφού παραδέχτηκε ότι τα περισσότερα από τα μετρητά της απλά... δεν υπήρχαν.

Ο Chanos ίδρυσε το αρχικό του fund Kynikos Associates το 1985, χρησιμοποιώντας την ελληνική λέξη «κυνισμός».

Το πιο διάσημο στοίχημά του, η Enron, προέκυψε αφότου ο ίδιος προβληματίστηκε από ανακοινώσεις που υπονοούσαν χρηματοδότηση εκτός ισολογισμού. Μια αιφνιδιαστική ζημιά που αναφέρθηκε από την αγαπημένη της Wall Street στα τέλη του 2001 προκάλεσε ρυθμιστική έρευνα και τελικά την κατάρρευσή της. Ακολούθησε η φυλάκιση πολλών στελεχών για απάτη.

Πριν από την οικονομική κρίση του 2008, ο Chanos είχε επίσης προειδοποιήσει για τους κινδύνους μιας πιστωτικής κρίσης.

Πέρυσι προχώρησε σε short στοιχήματα κατά εταιρειών Data Centers παρά τη δημοτικότητά τους μεταξύ των επενδυτών. Είπε στους FT ότι το έκανε κόντρα σε παλαιότερα Data Centers επειδή οι μεγαλύτεροι πελάτες τους, η Microsoft, η Amazon και η Google, ήταν πιθανό να δημιουργήσουν δικά τους στο μέλλον, μειώνοντας τη ζήτηση για τις υπάρχουσες εταιρείες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v