Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Η κατάσχεση πλοίου από τους Χούτι επανέφερε τις ανησυχίες για την ροή του LNG προς την Ευρώπη. Οι προβλέψεις για ψυχρό καιρό και οι γεμάτες αποθήκες της Γηραιάς Ηπείρου.

Ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη εκτινάχθηκαν καθώς το σαββατοκύριακο οι αντάρτες Χούτι κατέσχεσαν ένα πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα, κίνηση που ανανέωσε τις ανησυχίες ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς θα μπορούσε να επηρεάσει ζωτικής σημασίας πλωτές οδούς για το καύσιμο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς αυξήθηκαν έως και 6,9% τη Δευτέρα, πριν περιορίσουν την άνοδο στο 5,2%, σταματώντας τετραήμερη σειρά πτώσης. Η αύξηση οφείλεται επίσης στις προβλέψεις για πιο ψυχρό καιρό και στις υψηλότερες τιμές του αργού ενόψει της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ+ αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Οι traders και οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι εάν διευρυνθεί η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να διαταραχθούν οι ροές καυσίμων στην περιοχή. Δεξαμενόπλοια από το Κατάρ, κορυφαίο εξαγωγέα υγροποιημένου φυσικού αερίου, περνούν τακτικά από την Ερυθρά Θάλασσα στο δρόμο προς την Ευρώπη.

Ενώ η ήπειρος έχει εισέλθει στον χειμώνα με πλήρεις αποθηκευτικούς χώρους και άφθονες εισαγωγές LNG, μια κλιμάκωση θα μπορούσε να απειλήσει το ευαίσθητο ισοζύγιο εφοδιασμού της, σημειώνει το Bloomberg. 

Τα ολλανδικά προθεσμιακά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, το σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο της Ευρώπης, αυξήθηκαν κατά 5,2% στα 47,42 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v