Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάρτι στα αργεντίνικα assets μετά τη νίκη Μιλέι

Αλμα στα κρατικά ομόλογα σε δολάριο και στις μετοχές των εισηγμένων της χώρας στο αμερικανικό χρηματιστήριο, σε σειρά πανηγυρισμών της αγοράς για την ανάδειξη του λιμπερταριανιστή υποψηφίου στην προεδρία της Αργεντινής.  

Πάρτι στα αργεντίνικα assets μετά τη νίκη Μιλέι

Οι επενδυτές στην Αργεντινή επευφημούν τη μεγαλύτερη από τις προσδοκίες νίκη του λιμπερταριανιστή οικονομολόγου Χαβιέ Μιλέι στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, ενθαρρυμένοι από τις δεσμεύσεις του να προχωρήσει σε ριζική ανανέωση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Νότιας Αμερικής.

Τα κρατικά ομόλογα σε δολάριο και οι μετοχές των εταιρειών της Αργεντινής που είναι εισηγμένες στο αμερικανικό χρηματιστήριο παρουσιάζουν κέρδη, σε μια στάθμιση της νέας αρχής και των πιθανοτήτων το αντισυμβατικό αουτσάιντερ να αλλάξει πολιτικές που φέρνουν τη χώρα στην έκτη ύφεση εντός δεκαετίας, με πληθωρισμό 140%.

Τα ομόλογα που λήγουν το 2041 εκτινάχθηκαν 1,9 σεντ έναντι του δολαρίου, στα 30 σεντ, στο μεγαλύτερο ενδοημερήσιο κέρδος από τον Ιανουάριο. Οι μετοχές της κρατικής εταιρείας πετρελαιοειδών YPF, εισηγμένης στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ, σημείωσαν άνοδο 17% στις προσυνεδριακές συναλλαγές της Νέας Υόρκης. Οι τράπεζες Grupo Financiero Galicia και Banco Macro σημείωσαν άνοδο άνω του 11%, μεταδίδει το Bloomberg.

 

Το πέσο οδεύει προς αποδυνάμωση στις παράλληλες αγορές που χρησιμοποιούνται για να παρακάμψουν τους ελέγχους νομισμάτων, αντανακλώντας το σχέδιο του Μιλέι να το αντικαταστήσει με το δολάριο. Την Κυριακή έπεσε περίπου στα 1.000 πέσο ανά δολάριο στα τοπικά ανταλλακτήρια. Πρόκειται για πτώση 8% από την τιμή της Παρασκευής, που κυμαινόταν στα 920 πέσο ανά δολάριο. Σήμερα Δευτέρα οι αγορές της χώρας είναι κλειστές  λόγω εθνικής αργίας.

«Το πέσο είναι πιθανό να παραμείνει υπό σημαντική πίεση», δήλωσε ο Leandro Galli, διαχειριστής χαρτοφυλακίου χρέους αναδυόμενων αγορών στην JP Morgan. «Το συναλλαγματικό χάσμα μεταξύ των μέτρων που βασίζονται στην αγορά και της επίσημης ισοτιμίας είναι πιθανό να μειωθεί, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιτάχυνση του πληθωρισμού το επόμενο έτος».

Ο Galli είπε ότι ανοίγει η πόρτα για ένα «δυνητικά δρακόντειο σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης και μεταρρυθμίσεις», οι οποίες μπορεί να παρέχουν κάποια υποστήριξη στα ομόλογα της χώρας σε δολάρια. Ωστόσο, η ανοδική πορεία περιορίζεται από ανησυχίες σχετικά με κινδύνους μετάβασης, διακυβέρνησης και εφαρμογής.

Η νίκη του Μιλέι κλείνει μια καταιγιστική εκστρατεία που υποσχόταν ριζικές διορθώσεις σε «δεκαετίες λανθασμένων κυβερνητικών πολιτικών». Δεσμεύτηκε ότι θα μειώσει τις δημόσιες δαπάνες και θα κλείσει την κεντρική τράπεζα, σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον πληθωρισμό και να στηρίξει τα δημοσιονομικά, πολιτικές που μπορεί να αποβούν σε αναπάντεχο όφελος επενδυτών σε ομόλογα, που ήδη αναμένουν νέα χρεοκοπία.

«Ο Μιλέι ορθά τόνισε ότι δεν υπάρχει χώρος για σταδιακό ρυθμό», δήλωσε η Claudia Calich, επικεφαλής χρέους αναδυόμενων αγορών στην M&G Investments. «Πρέπει πολύ δυναμικά να αλλάξει η πορεία της χώρας προς τη σωστή κατεύθυνση, για την οποία νομίζω ότι όλοι θα συμφωνήσουν, συμπεριλαμβανομένων των αγορών».

Στην επινίκια ομιλία του την Κυριακή το βράδυ, ο Μιλέι απέφυγε να αναφέρει ποιες θα είναι οι ριζικές διορθώσεις, υιοθετώντας πιο συγκρατημένο τόνο, που υπογράμμιζε την κρίσιμη κατάσταση της οικονομίας.

«Θα κάνουμε πράγματα που η ιστορία έχει δείξει ότι λειτουργούν και μέσα στα επόμενα χρόνια θα επιστρέψουμε ως παγκόσμια δύναμη», είπε.

Μάλιστα, απέσυρε τη ρητορική του για το κλείσιμο της κεντρικής τράπεζας, αναφέροντας την ανάγκη να «διορθωθούν τα προβλήματά της».

Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, ο Μιλέι κέρδισε σχεδόν 56% έναντι 44% του υπουργού Οικονομίας Σέρχιο Μάσα, ο οποίος αντιπροσώπευε τη συνέχεια της υφιστάμενης κυβέρνησης των Περονιστών. 

Η οικονομική ανάπτυξη είναι άπιαστη στη χώρα, το πέσο έχει χάσει περισσότερο από το 90% της αξίας του σε τέσσερα χρόνια και περίπου το 40% του πληθυσμού ζει στη φτώχεια.

«Είναι μια ψήφος υπέρ των μεταρρυθμίσεων, αλλά με τεράστιους κινδύνους εκτέλεσης», δήλωσε ο Πάτρικ Εστερουέλας, επικεφαλής ερευνών στην Emso Asset Management. «Η πορεία θα καλυφθεί από σκεπτικισμό σχετικά με το εάν μπορεί να επιβιώσει πολιτικά σε συνθήκες περιορισμένης υποστήριξης στο Κογκρέσο».

Το κόμμα του Μιλέι έχει μικρή δύναμη στο νομοθετικό σώμα και πολιτικές όπως η δολαριοποίηση θα ήταν εξαιρετικό δύσκολο να αποκτήσουν ευρεία πολιτική υποστήριξη. Η μείωση των κρατικών δαπανών θα επιβαρύνει τους φτωχότερους πολίτες της Αργεντινής.

Ωστόσο, επενδυτές πιστεύουν ότι είναι η καλύτερη ευκαιρία για τη διάσωση της οικονομίας, μετά από αρκετά οδυνηρά χρόνια στις αγορές. Τα ξένα ομόλογα της χώρας επέφεραν απώλειες άνω του 40% στους επενδυτές από την αναδιάρθρωσή τους το 2020, μεταξύ των χειρότερων επιδόσεων στις αναδυόμενες αγορές.

«Το ερώτημα αφορά περισσότερο την ικανότητα του Μιλέι να κάνει πράγματα», είπε ο Diego Ferro, ιδρυτής της M2M capital στη Νέα Υόρκη. «Εκεί υπάρχει το μεγάλο ερώτημα. Αλλά η βραχυπρόθεσμη πρόγνωση βλέπει υψηλότερες τιμές ομολόγων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v