Η Κομισιόν τραβάει το αυτί Γαλλίας και Γερμανίας για δημοσιονομική απειθαρχία

Τα πάνω κάτω στην παραδοσιακή δημοσιονομική διαμάχη φέρνει έκθεση της Επιτροπής για τους προϋπολογισμούς. Συστάσεις στα γεράκια του Βορρά και εύσημα σε μεσογειακά κράτη, όπως σε Ελλάδα και Κύπρο.

Η Κομισιόν τραβάει το αυτί Γαλλίας και Γερμανίας για δημοσιονομική απειθαρχία

Μεγάλες και ισχυρές χώρες της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας, πρέπει να πάρουν πίσω σύντομα τις φορολογικές περικοπές στην ενέργεια, στις οποίες οδήγησε η κρίση, δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενόψει της επιδίωξης της ΕΕ να επανέλθει στον παραδοσιακό της ρόλο για την αστυνόμευση των κρατικών δαπανών, γράφει το Euronews.

Τα μέλη της ευρωζώνης πρέπει να «καταργήσουν τα μέτρα ενεργειακής στήριξης» που εισήχθησαν μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανέφερε σήμερα η Κομισιόν, σηματοδοτώντας το τέλος μιας περιόδου δημοσιονομικής απελευθέρωσης που προκλήθηκε αρχικά από την πανδημία.

Μετά τις δυσοίωνες οικονομικές προβλέψεις που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, η Κομισιόν αναμένει ότι εννέα από τα είκοσι μέλη της ευρωζώνης θα ξεπεράσουν το όριο του ελλείμματος - και προειδοποίησε ότι οι μεγάλοι παίκτες της Ενωσης δεν σφίγγουν αρκετά γρήγορα τα δημοσιονομικά λουριά.

Πέρυσι, η Γερμανία μείωσε τον ΦΠΑ στις εγχώριες προμήθειες φυσικού αερίου από 19% σε 7%, ενώ η Γαλλία μείωσε τους φόρους στην ηλεκτρική ενέργεια και επιδότησε τους προμηθευτές, σε μια προσπάθεια να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις από το αυξανόμενο κόστος ζωής.

Ενώ η ΕΕ έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι τα εν λόγω μέτρα θα πρέπει να είναι προσωρινά, οι δύο χώρες - μαζί με την Κροατία, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα και την Πορτογαλία - εξακολουθούν να «προβλέπουν γενναιόδωρα μέτρα και το 2024», ανέφερε η Επιτροπή.

«Παίρνοντας το όπλο» του οικονομικού ελέγχου για την επόμενη χρονιά, και πιθανώς επισύροντας πρόστιμα για κράτη με αλόγιστες δαπάνες, η σημερινή έκθεση φέρνει τα πάνω κάτω στην παραδοσιακή δημοσιονομική συζήτηση εντός ΕΕ, αναφέρει το Euronews.

Ενώ τα γεράκια του Βορρά συνήθως θεωρούν εαυτούς ως πρότυπα επιβολής δημοσιονομικής πειθαρχίας έναντι των φερόμενων πιο χαλαρών μεσογειακών κρατών, η Κομισιόν είπε σήμερα ότι η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ισπανία πληρούν τους δημοσιονομικούς περιορισμούς της ΕΕ, ενώ η Αυστρία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία ενδεχομένως δεν θα το κάνουν.

Η Επιτροπή είπε ότι τα σχέδια προϋπολογισμών του 2024 της Κύπρου, της Εσθονίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιρλανδίας, της Σλοβενίας και της Λιθουανίας βρίσκονται εντός πλαισίων. Η Αυστρία, η Γερμανία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Λετονία, η Μάλτα, οι Κάτω Χώρες, η Πορτογαλία και η Σλοβακία το έκαναν μόνο εν μέρει. Ωστόσο, τα σχέδια προϋπολογισμών του Βελγίου, της Φινλανδίας, της Γαλλίας και της Κροατίας κινδύνευαν να παραβιάσουν τις συμφωνημένες αρχές.

Τα κράτη της ΕΕ προσπαθούν, όχι χωρίς δυσκολίες και διαφωνίες, να ξαναγράψουν το εγχειρίδιο των δημοσιονομικών κανόνων τους, αφού συμφώνησαν να αναστείλουν τους αυστηρούς περιορισμούς προκειμένου να τονωθεί η ανάπτυξη μετά την πανδημία - η τριετής παρένθεση του 2021 κλείνει στα τέλη του τρέχοντος έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v