Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιταλία: Πώληση εξπρές του 25% της Monte Paschi

Η υψηλή ζήτηση οδήγησε την ιταλική κυβέρνηση να διαθέσει μεγαλύτερο μερίδιο από το 20% που πρόσφερε αρχικά. Με discount 5% η πώληση των 314,9 εκα. μετοχών. Καταλύτης η αναβάθμιση από Moody's.

Ιταλία: Πώληση εξπρές του 25% της Monte Paschi

Η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι πούλησε μέσα σε λίγες ώρες μερίδιο 1 δισ. ευρώ στην Monte Paschi di Siena. 

Aμέσως μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ιταλίας από τη Moody's την Παρασκευή, η ιταλική κυβέρνηση έδωσε το «πράσινο φως» για την πώληση μεριδίου του ιταλικού δημοσίου στη γηραιότερη τράπεζα του κόσμου, ανέφεραν πηγές του Bloomberg. 

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει σχέδιο που είχε συζητήσει με τους συμβούλους UBS και Jefferies για μια γρήγορη πώληση του μεριδίου στη Monte Paschi. Μεταξύ των παραγόντων πίσω από την κίνηση ήταν η βελτίωση του spread ανάμεσα στο ιταλικό και το γερμανικό 10ετές.

To υπουργείο Οικονομικών πρόσφερε μερίδιο 20% το βράδυ της Δευτέρας, μετά το κλείσιμο των αγορών. Η ζήτηση αποδείχτηκε πέντε φορές μεγαλύτερη, παρακινώντας την κυβέρνηση να προσφέρει μερίδιο 25%, ανέφεραν οι πηγές. 

Η Ιταλία πούλησε 314,9 εκατομμύρια μετοχές έναντι 2,92 ευρώ, με discount 5% από το κλείσιμο της μετοχής τη Δευτέρα. 

Μετά την πώληση της Δευτέρας, το μερίδιο του ιταλικού δημοσίου στη Monte Paschi συρρικνώθηκε από το 64% στο 39%, το οποίο ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία ενός τρίτου τραπεζικού ομίλου. Ένα μικρότερο μερίδιο του δημοσίου διευκολύνει μια συμφωνία εξαγοράς ή συγχώνευσης. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v