Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πούτιν: Να σκεφτούμε πώς θα σταματήσουμε τον πόλεμο

«Οι στρατιωτικές ενέργειες είναι πάντα μια τραγωδία», δήλωσε στην πρώτη συμμετοχή στους G-20 μετά την έναρξη του πολέμου. Δεν αρνηθήκαμε ποτέ συμμετοχή σε ειρηνευτικές συνομιλίες.

Πούτιν: Να σκεφτούμε πώς θα σταματήσουμε τον πόλεμο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι είναι αναγκαίο «να σκεφτούμε πώς να σταματήσουμε την τραγωδία» του πολέμου στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι η Ρωσία δεν αρνήθηκε ποτέ να συμμετάσχει σε ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας στη διαδικτυακή σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20). Απευθυνόμενος στους ηγέτες της G20 για πρώτη φορά μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ο Πούτιν τόνισε ότι ορισμένοι ηγέτες είπαν στις ομιλίες τους ότι είναι σοκαρισμένοι από τη συνεχιζόμενη «επιθετικότητα» της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Ναι, φυσικά, οι στρατιωτικές ενέργειες είναι πάντα μια τραγωδία», τόνισε ο Πούτιν στη διαδικτυακή σύνοδο της G20 την οποία συγκάλεσε ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ομάδας των Είκοσι. «Και φυσικά, θα πρέπει να σκεφτούμε πώς να σταματήσουμε αυτή την τραγωδία», συμπλήρωσε ο Ρώσος πρόεδρος, σημειώνοντας: «Παρεμπιπτόντως, η Ρωσία δεν αρνήθηκε ποτέ ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία».

Ένας ανώτερος Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε χθες ότι η Μόσχα δεν μπορεί να συνυπάρξει με τη νυν ουκρανική κυβέρνηση και ότι θα συνεχίσει την «ειδική στρατιωτική της επιχείρηση», όπως αποκαλεί η Μόσχα τη ρωσική εισβολή, για την «αποστρατιωτικοποίηση» της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία έχει ορκιστεί να συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι και ο τελευταίος Ρώσος στρατιώτης να εγκαταλείψει την ουκρανική επικράτεια και οι δυτικοί σύμμαχοι του Κιέβου έχουν αναφέρει ότι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία. Μαζί με την Κριμαία, την οποία προσάρτησε η Μόσχα το 2014, η Ρωσία ελέγχει σχεδόν το ένα πέμπτο του διεθνώς αναγνωρισμένου εδάφους της Ουκρανίας. Ο Πούτιν υποστηρίζει ότι αυτά τα ουκρανικά εδάφη είναι πλέον τμήμα της Ρωσίας.

Ο Πούτιν δεν συμμετείχε στις προηγούμενες συνόδους κορυφής της G20 στο Νέο Δελχί και τη Νούσα Ντούα της Ινδονησίας, με τη Ρωσία να εκπροσωπείται σε αυτές από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε διαδικτυακά στις συνόδους κορυφής του 2021 και του 2020. Τελευταία φορά που συμμετείχε αυτοπροσώπως σε σύνοδο των G20 ήταν το 2019 στην Οσάκα της Ιαπωνίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v