Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φόβοι για ύφεση ξανά στην ευρωζώνη

Ο δείκτης που μετρά την επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα υπηρεσιών και μεταποίησης κινήθηκε ανοδικά, αλλά παραμένει σε συρρίκνωση. Πώς κινήθηκαν Γερμανία και Γαλλία. Ενισχυμένες οι επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Φόβοι για ύφεση ξανά στην ευρωζώνη

Η ύφεση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της ευρωζώνης κατέβασε ταχύτητα τον Νοέμβριο, αλλά υποδηλώνει ότι η οικονομία του μπλοκ θα συρρικνωθεί ξανά αυτό το τρίμηνο καθώς οι καταναλωτές συνεχίζουν να περιορίζουν τις δαπάνες, σύμφωνα με έρευνα. Το περασμένο τρίμηνο η οικονομία συρρικνώθηκε 0,1%, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία.

Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) για τον Νοέμβριο έδειξε ότι η νομισματική ένωση των 20 χωρών βρίσκεται σε καλό δρόμο για ύφεση ξανά το τέταρτο τρίμηνο.

Ο δείκτης PMI της HCOB, που καταρτίστηκε από την S&P Global και θεωρείται καλός οδηγός της συνολικής οικονομικής υγείας, ανήλθε στο 47,1 από το χαμηλό σχεδόν τριετίας του Οκτωβρίου των 46,5 μονάδων. Ωστόσο, παρέμεινε σταθερά κάτω από το όριο των 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Δημοσκόπηση του Reuters είχε προβλέψει μια πιο μέτρια άνοδο στο 46,9.

Ο δείκτης PMI που καλύπτει τον κυρίαρχο κλάδο υπηρεσιών του μπλοκ αυξήθηκε στο 48,2 αυτόν τον μήνα από 47,8, ελαφρώς πάνω από την εκτίμηση της δημοσκόπησης του Reuters για 48,1.

Η ζήτηση μειώθηκε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, αν και με βραδύτερο ρυθμό από τον Οκτώβριο. Ο δείκτης νέων επιχειρήσεων ανήλθε στο 46,7 από 45,6.

Η μεταποιητική δραστηριότητα, η οποία συρρικνώνεται κάθε μήνα από τον Ιούλιο του 2022, υποχώρησε ξανά τον Νοέμβριο. Ο PMI αυξήθηκε στο 43,8 από 43,1, ξεπερνώντας τις προσδοκίες της δημοσκόπησης για 43,4 αλλά αποφασιστικά κάτω από το ουδέτερο σημείο.

Σε συρρίκνωση η επιχειρηματικότητα στη Γερμανία αλλά σε υψηλό 4 μηνών - Καθοδικά η Γαλλία

Η δραστηριότητα στον γερμανικό ιδιωτικό τομέα συνέχισε να συρρικνώνεται τον Νοέμβριο παρά την ελαφρά βελτίωση σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με προκαταρκτική έκθεση της S&P Global και της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου (HCOB).

Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών, που καλύπτει τόσο τις υπηρεσίες όσο και τη μεταποιητική επιχειρηματική δραστηριότητα, διαμορφώθηκε στο 47,1, από 45,9 τον Οκτώβριο. Ηταν το πιο υψηλό τεσσάρων μηνών.

Ωστόσο, ήταν σε συρρίκνωση, καθώς ήταν κάτω από το όριο των 50 μονάδων.

Την ίδια ώρα, η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Γαλλία παρέμεινε σε σταθερή καθοδική πορεία αυτόν τον μήνα. Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών της S&P Global σημείωσε μικρή μεταβολή στο 44,5.

Αναζωπυρώθηκαν οι φόβοι για πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο

Οι βρετανικές εταιρείες ανέφεραν απροσδόκητη αύξηση της παραγωγής τον Νοέμβριο και ενδείξεις ισχυρότερου πληθωρισμού, σημάδια ισχύος της οικονομίας που μπορεί να απασχολήσουν την Τράπεζα της Αγγλίας.

Η S&P Global ενημέρωσε ότι ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών ΡΜΙ ανήλθε στο 50,1, στην υψηλότερη ένδειξη των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Αυξήθηκε από τις 48,7 μονάδες τον Οκτώβριο, σημείο που οι οικονομολόγοι περίμεναν ότι θα επαναλαμβανόταν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v