Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κομισιόν: Σχέδιο-μαμούθ €584 δισ. για έξυπνα ηλεκτρικά δίκτυα στην Ευρώπη

Μαζικός εκσυγχρονισμός ενόψει ενεργειακής μετάβασης. Μεταξύ άλλων, θα ενισχυθούν οι διασυνοριακές συνδέσεις για τη βέλτιστη και ασφαλέστερη ενσωμάτωση ανανεώσιμων πηγών στο γηρασμένο δίκτυο. Ο ρόλος της ΕΤΕπ.

Κομισιόν: Σχέδιο-μαμούθ €584 δισ. για έξυπνα ηλεκτρικά δίκτυα στην Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκπονήσει σχέδιο 584 δισ. ευρώ για την αναδιαμόρφωση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να μπορούν να διαχειριστούν την επικείμενη εισροή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Το όραμα της Κομισιόν, που θα ανακοινωθεί και θα εξειδικευτεί την επόμενη εβδομάδα, αφορά τόνωση των επενδύσεων στη ραχοκοκαλιά της ενεργειακής μετάβασης, ιδιαίτερα σε διασυνοριακές συνδέσεις με σκοπό την καλύτερη ενσωμάτωση υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που είδε το Bloomberg. Το σχέδιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δέσμευση για επιτάχυνση αδειοδοτήσεων και κάλεσμα για νέα χρηματοδοτικά μέσα, μεταξύ άλλων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

«Τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης αντιμετωπίζουν νέες και σημαντικές προκλήσεις», αναφέρει το προσχέδιο, το οποίο υπόκειται σε αλλαγές. «Θα χρειαστεί να εξυπηρετήσουν την αυξανόμενη ζήτηση που συνδέεται με την καθαρή κινητικότητα, τη θέρμανση και την ψύξη, την ηλεκτροδότηση της βιομηχανίας και την έναρξη της παραγωγής πράσινου υδρογόνου».

Τα δίκτυα μεταφοράς αντιμετωπίζουν μεγάλη πίεση για τα επόμενα χρόνια, καθώς τα κράτη μέλη διαθέτουν περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με την αιολική και την ηλιακή ενέργεια να φτάνουν στο μέγιστο της δυναμικότητας σε διαφορετικές ώρες της ημέρας και του έτους. Υπογραμμίζεται, επομένως, η ανάγκη για όλο και πιο έξυπνα δίκτυα που μπορούν να ενσωματώνουν λύσεις αποθήκευσης, όπως μπαταρίες, ώστε η ισχύς να ρέει όπου και όταν χρειάζεται περισσότερο.

Το προσχέδιο του εγγράφου υπογραμμίζει ότι το 40% των δικτύων διανομής στην Ευρώπη έχει ηλικία άνω των τεσσάρων δεκαετιών. Η κατανάλωση ρεύματος αναμένεται να αυξηθεί 60% έως το 2030.

Το σχέδιο έχει στόχο επίσης να ενισχυθεί η κυβερνοασφάλεια των δικτύων, εν μέσω αυξημένων γεωπολιτικών κινδύνων μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v