Eκρηξη πνευμονίας σε παιδιά στην Κίνα: Δεν είναι νέος ιός λέει το Πεκίνο

Ανεβαίνουν τα κρούσματα και οι νοσηλείες από αναπνευστικές ασθένειες στην Κίνα. Πιο επιρρεπή τα μικρότερα παιδιά, δεν αποδίδουν οι αντιβιώσεις. Ποια παθογόνα προκαλούν τη νόσηση. Γεμάτες οι αίθουσες αναμονής στα νοσοκομεία.

Eκρηξη πνευμονίας σε παιδιά στην Κίνα: Δεν είναι νέος ιός λέει το Πεκίνο

Αύξηση των αναπνευστικών ασθενειών καταγράφεται στην Κίνα. Οι αξιωματούχοι λένε ότι αναμένονται περισσότερα κρούσματα, μετά την άρση των περιορισμών της Covid.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι κινεζικές υγειονομικές αρχές είπαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ότι η πηγή μιας εστίας αναπνευστικών ασθενειών στα παιδιά είναι γνωστά παθογόνα, καθώς υπήρξαν ανησυχίες ότι η αιτία μπορεί να ήταν ένας νέος ιός.

Το Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και το Νοσοκομείο Παίδων του Πεκίνου δήλωσαν στον ΠΟΥ την Πέμπτη ότι έχουν αυξηθεί οι επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία και οι νοσηλείες λόγω της εξάπλωσης της πνευμονίας από μυκόπλασμα, του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού, του αδενοϊού και της γρίπης. Η άνοδος ήρθε νωρίτερα από ό,τι έχει καταγραφεί ιστορικά, αλλά δεν είναι απροσδόκητη, δεδομένης της άρσης των περιορισμών για την Covid, ανέφερε ο ΠΟΥ σε δήλωση μετά από τηλεδιάσκεψη μεταξύ αξιωματούχων υγείας.

Η απάντηση ήρθε αφού αυτή την εβδομάδα ο ΠΟΥ ζήτησε περισσότερες πληροφορίες από την Κίνα για την κατάσταση, μετά από δημοσιεύματα που προειδοποιούσαν για αδιάγνωστη πνευμονία σε νοσοκομεία παίδων στο Πεκίνο, το Λιαονίνγκ και άλλα μέρη.

Τα τοπικά κινεζικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν μια σταθερή αύξηση των λοιμώξεων από το μυκόπλασμα σε παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού. Ενώ το μικρόβιο τείνει να προκαλεί μόνο ήπια κρυολογήματα σε μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες με ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, τα μικρότερα παιδιά είναι επιρρεπή να αναπτύξουν πνευμονία -με συμπτώματα που διαρκούν για εβδομάδες.

Δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης παρουσιάζουν γεμάτες αίθουσες αναμονής νοσοκομείων, με ανήσυχους γονείς μερικές φορές να περιμένουν έως και επτά ώρες για να δει τα παιδιά τους ένας γιατρός. 

Η ανεξέλεγκτη εξάπλωση του μυκοπλάσματος έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία καθώς πολλά παιδιά φαίνεται να μην ανταποκρίνονται στην αζιθρομυκίνη, η οποία χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία της λοίμωξης. Μεταξύ των παιδιών στην Κίνα, η αντίσταση στο αντιβιοτικό και σε άλλα της ίδιας τάξης είναι μεγαλύτερη από 80%, η υψηλότερη στον κόσμο, δήλωσε ο Γιν Γιουντόνγκ, γιατρός μολυσματικών ασθενειών στο Chaoyang, στο Beijing News, νωρίτερα αυτόν το μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v