Τεχνητή νοημοσύνη αλά ρωσικά θα παρουσιάσει ο Πούτιν

Σύντομα θα εγκριθεί η πολύ φιλόδοξη ρωσική στρατηγική στον τομέα τεχνητής νοημοσύνης, καθώς «δεν είναι δυνατόν να αφεθεί μονοπώλιο σε δυτικές πλατφόρμες», δήλωσε σε συνέδριο τεχνολογίας ο Ρώσος πρόεδρος.

Τεχνητή νοημοσύνη αλά ρωσικά θα παρουσιάσει ο Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε σήμερα ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στη Δύση να αναπτύξει μονοπώλιο στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence, AI), υπογραμμίζοντας ότι σύντομα θα εγκριθεί μια πολύ πιο φιλόδοξη ρωσική στρατηγική στον τομέα.

Η Κίνα και οι ΗΠΑ κατέχουν ηγετική θέση στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία -όπως πιστεύουν πολλοί ερευνητές και παγκόσμιοι ηγέτες- θα μεταμορφώσει τον κόσμο και θα φέρει επανάσταση στην κοινωνία, με τρόπο παρόμοιο με την εποχή που εμφανίσθηκαν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, προς τα τέλη του 20ού αιώνα.

Η Μόσχα φιλοδοξεί να γίνει δύναμη στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά οι προσπάθειές της έχουν μείνει πίσω εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος έχει ωθήσει πολλούς ταλαντούχους επιστήμονες να εγκαταλείψουν τη Ρωσία και έχει πυροδοτήσει τις δυτικές κυρώσεις, που πλήττουν τις εισαγωγές της χώρας σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας.

Ο Πούτιν, μιλώντας σε συνέδριο για την τεχνητή νοημοσύνη στη Μόσχα, έχοντας δίπλα του τον διευθύνοντα σύμβουλο της ρωσικής τράπεζας Sberbank Γκέρμαν Γκρεφ, είπε ότι είναι αδύνατο να προσπαθείς να επιβάλλεις απαγορεύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη, επισημαίνοντας ότι θα ήταν επικίνδυνο και απαράδεκτο να επιτραπεί στις δυτικές πλατφόρμες να αποκτήσουν το μονοπώλιο στην εν λόγω τεχνολογία.

«Στο πολύ κοντινό μέλλον, ως ένα από τα πρώτα βήματα, θα υπογραφεί προεδρικό διάταγμα και θα εγκριθεί νέο σχέδιο της εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης», δήλωσε ο Πούτιν στο συνέδριο.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η νέα στρατηγική θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης «της επέκτασης της θεμελιώδους και εφαρμοσμένης έρευνας στο πεδίο της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης και των μεγάλου εύρους γλωσσικών μοντέλων».

Η Ρωσία είπε ότι θα προχωρήσει σε απαραίτητες νομοθετικές και επενδυτικές αλλαγές, ώστε να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v