Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Amazon: «Μαύρη» Black Friday με απεργίες σε όλη την Ευρώπη

Κινητοποιήσεις εργαζομένων του αμερικανικού γίγαντα σε πολλές χώρες. Ζητούν αυξήσεις και καλύτερες συνθήκες εργασίας, με παρεμβάσεις που διασαλεύουν το «πανηγύρι της υπερκατανάλωσης» σε μια από τις πιο εμπορικές και εκπτωτικές μέρες του χρόνου.

Amazon: «Μαύρη» Black Friday με απεργίες σε όλη την Ευρώπη

Απεργία σε πολλές χώρες της Ευρώπης έκαναν οι εργαζόμενοι της Amazon σήμερα Παρασκευή, καθώς, σε μια από τις πιο δημοφιλείς ημέρες αγορών του χρόνου, ενέτειναν τις κινητοποιήσεις και τις διαμαρτυρίες τους ενάντια στις εργασιακές πρακτικές του αμερικανικού γίγαντα ηλεκτρονικού εμπορίου, γράφει το Reuters.

Η εκστρατεία «Make Amazon Pay», υπό τον συντονισμό της Παγκόσμιας Ένωσης UNI, εκτιμά ότι απεργίες και διαμαρτυρίες θα πραγματοποιηθούν σε πάνω από 30 χώρες από την Black Friday - την επομένη της αργίας των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ, ημέρα εκπτώσεων για να ενισχυθούν οι πωλήσεις - έως τη Δευτέρα.

Γνωστή για τα πλήθη που μαζεύονται σε μεγάλα καταστήματα, η Black Friday έχει αποκτήσει ολοένα και περισσότερο online χαρακτήρα, εν μέρει τροφοδοτούμενη από την Amazon η οποία διαφημίζει δεκαήμερο εκπτώσεων - φέτος από 17 έως 27 Νοεμβρίου.

Στη Γερμανία, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της Amazon, περίπου 250 εργαζόμενοι απήργησαν σε αποθήκη στη Λειψία και περίπου 500 σε αποθήκη Ράινμπεργκ, σύμφωνα με το συνδικάτο Verdi.

Μια 24ωρη απεργία σε πέντε κέντρα αποθήκευσης και διανομής στη χώρα ξεκίνησε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, με κύριο αίτημα συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Εκπρόσωπος της Amazon στη Γερμανία είπε ότι οι εργαζόμενοι αμείβονται με δίκαιους μισθούς, με αρχικό μισθό άνω των 14 ευρώ την ώρα, ενώ απολαμβάνουν επιπλέον παροχές. Οι παραδόσεις παραγγελιών της Black Friday, πρόσθεσε, θα είναι έγκαιρες.

Περισσότεροι από 200 εργαζόμενοι απεργούν σήμερα Παρασκευή στην αποθήκη της Amazon στο Κόβεντρι της Αγγλίας, που λειτουργεί ως κόμβος logistics, στο πλαίσιο διαμάχης διαρκείας για τις αμοιβές και για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Οι απεργοί ζητούν αύξηση ωρομισθίου σε 15 λίρες.

Εκπρόσωπος της Amazon στη Βρετανία δήλωσε ότι η ελάχιστη αρχική αμοιβή ξεκινά από 11,80 λίρες και θα αυξηθεί τον Απρίλιο του 2024 σε 12,30 λίρες και πάνω. Η απεργία δεν θα προκαλέσει αναστάτωση, συμπλήρωσε.

Το συνδικάτο CGIL στην Ιταλία κάλεσε επίσης σε απεργία, στην αποθήκη Castel San Giovanni, ενώ το συνδικάτο CCOO στην Ισπανία κάλεσε τους εργαζόμενους στις αποθήκες και τα κέντρα διανομής να προχωρήσουν σε σειρά στάσεων εργασίας.

Στη Γαλλία, η οργάνωση Attac ζητά από τους ακτιβιστές της να κολλούν αφίσες και αυτοκόλλητες ταινίες στα κιβώτια της Amazon, που βρίσκονται σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, πάρκινγκ σούπερ μάρκετ και γωνίες δρόμων και χρησιμοποιούνται για παραλαβή δεμάτων, εμποδίζοντας εργαζομένους και πελάτες να τα ανοίξουν.

Η Attac, η οποία αποκαλεί την Black Friday «γιορτή υπερπαραγωγής και υπερκατανάλωσης», δήλωσε ότι αναμένει ευρύτερη διαμαρτυρία σε σχέση με πέρυσι πέρυσι, ενώ εκτιμά ότι στοχοποιήθηκαν πάνω από 100 κιβώτια της Amazon σε ολόκληρη τη Γαλλία.

Η Amazon παραμένει δημοφιλής στην Ευρώπη, παρά την ταχεία ανάπτυξη ανταγωνιστών όπως η Shein και η Temu, γράφει το Reuters. Η εφαρμογή της εταιρείας μετρούσε 146 εκατ. ενεργούς χρήστες στην Ευρώπη τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με 64 εκατομμύρια για το Shein και 51 εκατομμύρια για το Temu, σύμφωνα με το data.ai.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v