Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bild: Μπάιντεν-Σολτς θέλουν να ωθήσουν τον Ζελένσκι σε διαπραγματεύσεις

Παρασκηνιακές κινήσεις ώστε να οδηγηθεί η Ουκρανία σε διαπραγμάτευση με τον Πούτιν, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα. Μέσο πίεσης η παράδοση όπλων... με το σταγονόμετρο.

Bild: Μπάιντεν-Σολτς θέλουν να ωθήσουν τον Ζελένσκι σε διαπραγματεύσεις

Ενώ στο προσκήνιο εκφράζεται πλήρης υποστήριξη για την Ουκρανία, πίσω από κλειστές πόρτες Βερολίνο και Ουάσιγκτον εξετάζουν σχέδια ώστε να εξαναγκάσουν την Ουκρανία σε συνομιλίες με τη Ρωσία υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα Bild.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει πλέον ως κύριο στόχο να βάλει την Ουκρανία σε μια «στρατηγικά καλή διαπραγματευτική θέση».

«Η χώρα θα πρέπει να διαπραγματευτεί με το καθεστώς του (Ρώσου δικτάτορα) Βλαντιμίρ Πούτιν για την «κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα». Ο Λευκός Οίκος και η Καγκελαρία συντονίζονται για αυτό», δήλωσαν κυβερνητικές πηγές.

Ούτε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ούτε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θέλουν να καλέσουν απευθείας τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να διαπραγματευτεί, ανέφερε η Bild.

Αντίθετα, και οι δύο χώρες – ως οι μεγαλύτεροι προμηθευτές όπλων της Ουκρανίας – αποφάσισαν να «αναγκάσουν» την κυβέρνηση του Κιέβου να μπει σε συνομιλίες με το καθεστώς του Πούτιν περιορίζοντας την ποιότητα και την ποσότητα των παραδόσεων όπλων.  «Ο Ζελένσκι θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι τα πράγματα δεν μπορούν να συνεχιστούν έτσι», δήλωσε στο Bild ένας εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

«Θα πρέπει να απευθυνθεί στο έθνος του με τη δική του ελεύθερη βούληση και να εξηγήσει ότι πρέπει να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις».

Εάν οι περιορισμένες προμήθειες όπλων αποτύχουν να φέρουν την Ουκρανία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η Ουάσιγκτον και το Βερολίνο έχουν ένα «Σχέδιο Β», δήλωσε στην εφημερίδα πηγή στη γερμανική κυβέρνηση.

«Αυτό για το οποίο το Βερολίνο και η Ουάσιγκτον εξετάζουν ως εναλλακτική λύση στις διαπραγματεύσεις είναι μια παγωμένη σύγκρουση, χωρίς συμφωνία μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών», είπε η πηγή. Αυτό θα σήμαινε ότι ακόμα κι αν ο Ζελένσκι και ο Πούτιν δεν (θέλουν) να μιλήσουν μεταξύ τους, η γραμμή επαφής θα στερεοποιηθεί μετατρεπόμενη σε ένα οιονεί σύνορο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

«Είναι σαν το Μινσκ, μόνο χωρίς το Μινσκ», είπε σαρκαστικά μια πηγή, αναφερόμενη στην εύθραυστη και αναποτελεσματική «συνθήκη ειρήνης» μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας που συνήφθη το 2014.

Η γερμανική κυβέρνηση αρνήθηκε τις παραπάνω πληροφορίες.  «Είναι σαφές για την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση: Εναπόκειται στην Ουκρανία να καθορίσει τους στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους στον αμυντικό της αγώνα ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα», δήλωσε εκπρόσωπος της καγκελαρίας.

«Η Γερμανία στέκεται σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας. Θα στηρίξουμε την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί για να αμυνθεί ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα. Πρόκειται για την υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας και συνεπώς την επιβίωση της Ουκρανίας. Είμαστε σε συνεχή και στενή επικοινωνία με τους διεθνείς εταίρους μας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v