Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέλος στα μέτρα ενεργειακής στήριξης κήρυξε η Γερμανία

Σταματούν οι πληρωμές από το Ταμείο των 200 δισ. ευρώ καθώς κρίθηκε αντισυνταγματικό. Αγνωστο αν θα υπάρξουν μέτρα στήριξης απευθείας από τον προϋπολογισμό.

Τέλος στα μέτρα ενεργειακής στήριξης κήρυξε η Γερμανία

Το Ταμείο 200 δισεκατομμυρίων ευρώ της Γερμανίας που προορίζεται για την άμβλυνση των επιπτώσεων του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους θα λήξει στα τέλη του 2023, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ στο Deutschlandfunk.

«Από τις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους το Ταμείο Οικονομικής και Σταθεροποίησης θα είναι κλειστό», είπε σε συνέντευξή του. «Δεν θα υπάρξουν άλλες πληρωμές από αυτό. Θα τερματιστούν επίσης τα «φρένα τιμών» ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου».

Το Ταμείο - γνωστό με τη γερμανική συντομογραφία του WSF - είναι ένα από τα εκτός προϋπολογισμού οχήματα που κηρύχθηκαν ως αντισυνταγματικά από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας την περασμένη εβδομάδα, γράφει το Bloomberg. Η απόφαση έχει φέρει την κυβέρνηση συνασπισμού σε αναταραχή καθώς αγωνίζεται να αναθεωρήσει τα δημοσιονομικά της σχέδια.

Ο Λίντνερ δεν διευκρίνισε εάν η ενεργειακή στήριξη θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί μέσω του τακτικού προϋπολογισμού το 2024. Η βοήθεια εισήχθη για την προστασία των νοικοκυριών και των εταιρειών από τις επιπτώσεις του αυξανόμενου κόστους ενέργειας και φυσικού αερίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την περασμένη εβδομάδα τη Γερμανία να καταργήσει σταδιακά τα μέτρα το συντομότερο δυνατό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v