Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λαβρόφ: Οι Δυτικοί μού ζητούν συναντήσεις στη διάσκεψη του ΟΑΣΕ

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στη διάσκεψη εφόσον η Βουλγαρία ανοίξει τον εναέριο χώρο της για τη ρωσική αντιπροσωπεία. Δεν διευκρίνισε ποια κράτη τού ζητούν κατ' ιδίαν συναντήσεις.

Λαβρόφ: Οι Δυτικοί μού ζητούν συναντήσεις στη διάσκεψη του ΟΑΣΕ
Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι θα συμμετάσχει στη διάσκεψη του ΟΑΣΕ στη Βόρεια Μακεδονία εάν η Βουλγαρία ανοίξει τον εναέριο χώρο της για την ρωσική αντιπροσωπεία, προσθέτοντας ότι ορισμένες δυτικές χώρες ζήτησαν συνάντηση μαζί του.

Από τότε που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, η Δύση προσπάθησε να απομονώσει τη Ρωσία και οι κατ' ιδίαν συναντήσεις μεταξύ κορυφαίων υπουργών έχουν γίνει σπάνιες.

Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Βόρεια Μακεδονία τον προσκάλεσε να συμμετάσχει στην διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), η οποία περιλαμβάνει τον Καναδά και τις ΗΠΑ και θα πραγματοποιηθεί στα Σκόπια από τις 30 Νοέμβριου έως την 1η Δεκεμβρίου.

«Υπάρχουν ήδη αρκετά αιτήματα για συναντήσεις, που προέρχονται από εκπροσώπους της Δύσης», δήλωσε ο Λαβρόφ, αφού αναφέρθηκε σε συνάντηση που είχε πέρυσι με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην σύνοδο της G20.

Ο Λαβρόφ δεν διευκρίνισε ποιοι ζήτησαν συναντήσεις μαζί του.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι είχε δηλώσει προ ημερών ότι αναμένει τη συμμετοχή του Μπλίνκεν, όπως και των υπουργών Εξωτερικών της Βρετανίας, του Καναδά, των κρατών μελών της ΕΕ, των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, όπως και της Ουκρανίας.

Ο Οσμάνι δήλωσε ότι οι γείτονες της Βόρειας Μακεδονίαςμέχρι στιγμή δεν έχουν λάβει τελική απόφαση για τους κανόνες υπερπτήσης της ρωσικής αντιπροσωπείας.

«Φυσικά θα συναντήσουμε τον καθένα», δήλωσε ο Λαβρόφ. «Εάν κάποιοι μας προσεγγίσουν, δεν θα το βάλουμε στα πόδια ούτε θα κρυφτούμε».

Στόχος του ΟΑΣΕ, ο οποίος αποτελείται από 57 μέλη, είναι η πρόληψη των συγκρούσεων και των κρίσεων ασφαλείας.

Ο εναέριος χώρος της Βουλγαρίας παραμένει κλειστός για τα ρωσικά αεροσκάφη συνιστώντας μέρος των κυρώσεων που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v