Ουκρανία και Βαλτικές χώρες δεν θα συμμετάσχουν στην σύνοδο του ΟΑΣΕ λόγω Λαβρόφ

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών «Ντμίτρο Κουλέμπα θα μποϊκοτάρει την υπουργική σύνοδο του ΟΑΣΕ, μετά την απόφαση να επιτραπεί στον Λαβρόφ να συμμετάσχει», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ουκρανικής διπλωματίας.

Ουκρανία και Βαλτικές χώρες δεν θα συμμετάσχουν στην σύνοδο του ΟΑΣΕ λόγω Λαβρόφ

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι δεν θα συμμετάσχουν σε μια διάσκεψη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη που θα διεξαχθεί αυτή την εβδομάδα στα Σκόπια, λόγω της αναμενόμενης παρουσίας του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ.

«Οι υπουργοί αποφάσισαν να μη συμμετάσχουν» στη συνάντηση, εκτιμώντας πως η συμμετοχή του Λαβρόφ «κινδυνεύει να νομιμοποιήσει τον επιτιθέμενο που είναι η Ρωσία ως κανονικό μέλος της κοινότητάς μας ελεύθερων χωρών», σύμφωνα με κοινή ανακοίνωσή τους.

Η Ουκρανία δήλωσε επίσης σήμερα ότι δεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο αυτή.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών «Ντμίτρο Κουλέμπα θα μποϊκοτάρει την υπουργική σύνοδο του ΟΑΣΕ, μετά την απόφαση να επιτραπεί στον Λαβρόφ να συμμετάσχει», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της ουκρανικής διπλωματίας Όλεγκ Νικολένκο.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται την επομένη της ανακοίνωσης της Βουλγαρίας ότι θα επιτρέψει στο αεροσκάφος που μεταφέρει τον Λαβρόφ υπερπτήση στον εναέριο χώρο της, προκειμένου να μπορέσει να μεταβεί στη διάσκεψη του ΟΑΣΕ στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας, παρά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που πλήττουν τη Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία που εξαπέλυσε τον Φεβρουάριο του 2022.

Σύμφωνα με τον Εσθονό υπουργό Εξωτερικών Μάργκους Τσάχκνα, «η Ρωσία θα επωφεληθεί από αυτή την ευκαιρία προκειμένου να διαδώσει την προπαγάνδα της και να υπονομεύσει την ενότητα της Δύσης».

«Το γεγονός είναι ότι όσο η σύνοδος του ΝΑΤΟ διεξάγεται στα Σκόπια, η ρωσική πολεμική μηχανή επιτίθεται σε αθώους Ουκρανούς και ψυχρά απελαύνει παιδιά», πρόσθεσε, λέγοντας πως «η θέση του κ. Λαβρόφ είναι σε ένα ειδικό δικαστήριο, όχι στο τραπέζι του ΟΑΣΕ».

Το 2022, η Πολωνία, που διοργάνωνε τη σύνοδο του ΟΑΣΕ, είχε αρνηθεί την είσοδο στο έδαφός της Ρώσου υπουργού.

Οι απαρχές του ΟΑΣΕ ανάγονται στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, όταν οι δύο εχθρικοί συνασπισμοί, ο δυτικός και ο σοβιετικός, συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια πλατφόρμα διαλόγου μεταξύ τους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v