Σκόπια: Ξεκινά η διάσκεψη του ΟΑΣΕ παρουσία Μπλίνκεν-Λαβρόφ

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διάσκεψη που φιλοξενεί η Βόρεια Μακεδονία στην ιστορία της, με συμμετοχή εκπροσώπων 57 χωρών. Η πρώτη επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ σε ευρωπαϊκή χώρα μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Σκόπια: Ξεκινά η διάσκεψη του ΟΑΣΕ παρουσία Μπλίνκεν-Λαβρόφ

Πραγματοποιείται αύριο 30 Νοεμβρίου και μεθαύριο 1η Δεκεμβρίου η Υπουργική Διάσκεψη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ενόψει ολοκλήρωσης της προεδρίας του Οργανισμού από τη Βόρεια Μακεδονία για το τρέχον έτος.

Άτυπα, η διάσκεψη ξεκινά απόψε με δείπνο που θα παραθέσει ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι στους συμμετέχοντες.

Στη διάσκεψη θα εξεταστεί το μέλλον του ΟΑΣΕ, οι προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος, ενώ θα επικυρωθεί και η απόφαση για την ανάληψη της προεδρίας του Οργανισμού από τη Μάλτα για το 2024.

Στη διάσκεψη θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών ή εκπρόσωποι των 57 χωρών του ΟΑΣΕ, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργοί Εξωτερικών κρατών μελών της ΕΕ και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ. Στη διάσκεψη θα συμμετάσχει και ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ελί Κοέν, παρότι η χώρα του δεν είναι μέλος του ΟΑΣΕ.

Ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία της διάσκεψης θα είναι η συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών σε ευρωπαϊκή χώρα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ωστόσο, δεν προβλέπονται συναντήσεις του με Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους στο περιθώριο των εργασιών. 

Λόγω της παρουσίας του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας στη διάσκεψη, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ουκρανίας, της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας ακύρωσαν τη συμμετοχή τους διότι, όπως θεώρησαν, με τον τρόπο αυτό «δίνεται άλλη μια ευκαιρία στη Ρωσία για προπαγάνδα».

Ο προεδρεύων υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι δήλωσε ότι η προσοχή του Οργανισμού θα επικεντρωθεί στην Ουκρανία και στην ευθύνη που πρέπει να αναλάβει η Ρωσία για την επιθετικότητά της και την παραβίαση των βασικών αρχών του ΟΑΣΕ.

Η υπουργική διάσκεψη του ΟΑΣΕ θα πραγματοποιηθεί στο κλειστό γήπεδο των Σκοπίων «Μπόρις Τραϊκόφσκι».

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διάσκεψη που φιλοξενεί η Βόρεια Μακεδονία στην ιστορία της, γι' αυτό και οι προετοιμασίες ήταν εντατικές τις προηγούμενες ημέρες. Μάλιστα, με απόφαση της κυβέρνησης, αύριο όλοι οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα των Σκοπίων δεν θα προσέλθουν στην εργασία τους, προκειμένου η κυκλοφορία στους δρόμους της πόλης να είναι όσο το δυνατό πιο εύκολη, ενώ κλειστά θα είναι τα σχολεία.

Η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τον μόνιμο αντιπρόσωπο στον ΟΑΣΕ, πρέσβη Κωνσταντίνο Κόλλια. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος αρχικά προβλεπόταν να μεταβεί αύριο στα Σκόπια για τη διάσκεψη, ακύρωσε τη συμμετοχή του λόγω της ανάγκης παρουσίας του στο υπουργικό συμβούλιο αύριο στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v